Zajednička komisija NSRS i Vijeća naroda danas usaglašava Izborni zakon RS i Zakon o referendumu

Vijesti 27. maj 202408:13 0 komentara
N1

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata održat će danas sjednicu u Banjaluci radi usaglašavanja Izbornog zakona Republike Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.

Peta sjednica Zajedničke komisije bit će održana u prostorijama Narodne skupštine u 11:00 sati, najavljeno je iz NSRS.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda je krajem aprila pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Izborni zakon i Zakon o referendumu Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici 19. aprila usvojila Izborni zakon Republike Srpske kojim je predviđeno da će izbore za organe vlasti u RS sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

“Stupanjem na snagu ovog zakona neće se primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor narodnih poslanika, delegata Vijeća naroda Srpske, predsjednika i potpredsjednika Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Srpske, odbornika skupštine grada i skupštine opštine, gradonačelnika i načelnika opština u RS”, navedeno je.

Narodna skupština je na istoj sjednici usvojila i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske čija je namjera da se potpunije reguliše sprovođenje ovog oblika neposredne demokratije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!