Hladno vrijeme neće dugo trajati: Meteorolog za N1 ima dobre vijesti

N1

Kada je u pitanju trenutna promjena vremena u BiH, prouzrokovana hladnom frontom koja nam pristiže sa sjeverozapada, ono najgore je danas, kaže za N1 meteorolog Bakir Krajinović. 

PROČITAJTE JOŠ:

“Snježne padavine koje su zadesile BiH prostiru se širom Bosne, a u Hercegovini je kiša, koja je,  na momente, i pljuskovitog karaktera”, kaže Krajinović.

Ono što treba naglasiti je da je na planinama  palo oko 30-ak cm snježnog pokrivača, u nižim nadmorskim visinama oko 10-15 cm. Međutim, s obzirom na to da je, kako kaže, ovo veoma težak snijeg, pun vode, napravio  je velike probleme u saobraćaju širom zemlje.

“Narednih nekoliko dana i dalje nas očekuje promjenljivo vrijeme. Međutim, intenzitet padavina posustaje i ono što ćemo, u narednih nekoliko dana imati, je puno slabijeg intenziteta nego što je to danas. Tako da će se i situacija kad je u pitanju stanje vremenskih prilika u BiH nekako normalizovati narednih dana”, navodi Krajinović, te dodaje da je, ipak,ovo mjesec februar, zimski mjesec, u kojem  nas nikada ne smiju iznenaditi ni snijeg ni minusi.

“Temperature narednih dana biće prikladne godišnjem dobu, one jutarnje oko -2 u Bosni, u Hercegovini oko 4 ili 5 stepeni. Maksimalna dnevna u Bosni neće prelaziti 7, a u Hercegovini 13C. Kada je u pitanju mjesec mart, preliminarne analize koje smo napravili u Federalnom hidrometeorološkom zavodu  ukazuju da nas mart očekuje sa temperaturama iznad prosječnih vrijednosti. Na sjeveru ta odstupanja idu i do 2C u odnosu na referentne vrijednosti, a u pogledu padavinskih režima situacija je nešto komplikovanija. U centralnom planinskom predjelu do 75%, dakle, manje od prosjeka, na sjeveru i jugu naše zemlje vrijednosti padavina biće i do 125. Ali,  s obzirom da je ovo prelazno godišnje doba, savjetujem svim građanima da redovno prate informacije  Federalnog hidrometeorološkog zavoda, s obzirom na to da su kratkoročne vremenske prognoze u ovom godišnjem dobu nešto što moram savjetovati”, zaključuje Krajinović.

Jesmo li potcijenili zimu i prerano otpisali snijeg?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad