Koji simptomi se javljaju kod djece koja se bore s dugim covidom?

Zdravlje 07. apr 202112:49 > 16:05
JOAQUIN SARMIENTO / AFP

Neki pacijenti oboljeli od covida-19 imaju simptome bolesti tjednima nakon početne dijagnoze. Iako djeca oboljela od covida uglavnom imaju blaže kliničke slike, pokazalo se da se i ona mogu boriti s dugim covidom.

Američki ured za nacionalnu statistiku procijenio je da oko 13 do 15 % djece simptome koronavirusa imaju pet tjedana ili više. Nedavno talijansko istraživanje sugeriralo je da više od polovice djece oboljelih od covida ima barem jedan dugotrajni simptom tijekom 17 tjedana od početne dijagnoze. 43% djece koja se bore s dugim covidom izjavilo je da ih ti simptomi ometaju u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti.

Ova studija otkrila je da se simptomi koji su učestali kod odraslih često javljaju i kod djece. Ti simptomi uključuju umor, bolove u mišićima i zglobovima, glavobolju, nesanicu, respiratorne probleme i lupanje srca.

Najčešći simptomi kod djece

Studija koja je obuhvatila roditelje djece iz Velike Britanije i SAD-a pokazala je slične rezultate. Ova studija je obuhvatila 510 djece, a pokazalo se da su najčešći simptomi bili umor i slabost (87%), glavobolje (79%), bolovi u trbuhu (76%) i bolovi u mišićima i zglobovima (61%). Gastrointestinalni simptomi i promjene na koži poput osipa također su zabilježeni relativno često.

Ovo istraživanje sugerira da se kod djece s dugim covidom mogu manifestirati i neke neuropsihijatrijske značajke: 61% djece imalo je probleme s koncentracije, 46% ih je teško pamtilo informacije, 33% djece teže je obrađivalo informacije, a 32% djece izjavilo je da ima problema s pronalaskom pravih riječi tijekom razgovora. Također, česta pojava bila je i razdražljivost.

Iako se kod većine pacijenata dugi covid javlja kao neposredna posljedica infekcije, ova međunarodna studija pokazala je da osoba može osjetiti poboljšanje prije dugog covida. Svaki peti ispitanik privremeno se osjećao bolje nakon infekcije. Talijanska studija također navodi da se dugi covid može javiti i kod djece koja su imala blage simptome, ali i kod asimptomatskih nositelja.

Roditeljima se savjetuje da se jave liječniku ako smatraju da njihovo dijete ima dugi covid. Stručnjaci smatraju da bi se svakom djetetu trebalo individualno pristupati, osobito jer različita djeca mogu različito reagirati nakon infekcije, piše The Conversation. Također, škole bi se također trebale baviti ovim problemom i trebale bi osigurati odgovarajuću pomoć kod djece ako se pojave anksioznost, depresija ili drugi simptomi mentalnog zdravlja zbog kojih je potreban specijalistički pristup.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare