Zašto se rezultati testova na antitijela toliko razlikuju i o čemu to ovisi?

Zdravlje 15. feb 202112:30
APA (dpa)

Istraživači su nedavno otkrili da testovi na antitijela, dizajnirani kako bi pokazali ljudima jesu li ranije imali infekciju koronavirusom, variraju u rezultatima ovisno o tome kada se osoba testira. Naime, smatraju da bi prerano testiranje moglo dovesti do lažno negativnog rezultata.

Ljudi koji su nedavno bili zaraženi vjerojatnije će imati negativan test na antitijela, utvrdio je tim stručnjaka s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu.

Optimalno vrijeme za tačan rezultat 112 dana nakon dijagnosticiranja covida

Oni su otkrili da je 112 dana nakon što je osobi dijagnosticiran koronavirus optimalno vrijeme za točan rezultat ispitivanja antitijela, prenosi CNN.

„Osjetljivost testa za antitijela varirala je prema spolu i starosti, sa znatno većom osjetljivošću kod muškaraca nego kod žena“, napisao je tim u časopisu „JAMA Network Open“.

Tim je pregledao 486 pacijenata kojima je dijagnosticiran koronovirus lančanom reakcijom polimeraze ili PCR testiranjem – zlatnim standardom za ispitivanje koronavirusa, i koji su se kasnije vratili na testove na antitijela.

„Osjetljivost je bila najveća 126 dana nakon pozitivnih rezultata RT-PCR za muškarce i 133 dana nakon pozitivnih rezultata RT-PCR za žene. Osjetljivost se također značajno razlikovala po starosnim grupama, s najvećom osjetljivošću među pacijentima starosti od 50 do 59 godina“, napisali su istraživači.

Prerano testiranje, rekli su, moglo bi dovesti do lažno negativnog rezultata. Tipovi testova također se se veoma razlikovali u svojoj točnosti, rekao je tim.

Komentari

Vaš komentar