Al Di Meola 5. novembra na Jazz Festu u Sarajevu

Kultura 12. aug 201510:25 > 10:26
N1

Al Di Meola, genijalni virtuoz, gitaristička legenda i po općem mišljenju jedan od najvećih gitarskih heroja posljednjih nekoliko decenija, nastupit će na 19. Jazz Festu Sarajevo 2015.

U bogatoj karijeri dugoj četiri desetljeća, Di Meola je od samih početaka ostavio značajan trag na sceni. Sa samo 19 godina Chick Corea ga poziva u svoj ansambl Return to Forever sa kojim još 1975. godine osvaja nagradu Grammy za najbolju grupnu izvedbu. Nastupa i sarađuje sa nekim od najvećih umjetnika svog vremena, istražuje različite stilove te gradeći jedinstven stil postaje prepoznatljiv na polju tzv. jazz rock fuzije.

Njegovu diskografiju čini na desetine albuma. Solo album Elegant Gypsy, drugi album koji je Di Meola objavio u karijeri, davne 1977. godine, ima kultni status i smatra se jednim od najuticajnijih albuma uopće. Kao član legendarnog trija sa Pacom de Lucijom i Johnom McLaughlinom snimio je jedan od najvažnijih gitarističkih živih albuma prodan u višemilionskom tiražu.

Na sarajevskom koncertu Di Meola će 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru nastupiti u triju sa italijanskim gitaristom Peo Alfonsijem i mađarskim bubnjarem i perkusionistom Peterom Kaszasom. Zajedno će u akustičnoj varijanti predstaviti repertoar Di Meolinog aktuelnog albuma Elysium ali i kompozicije sa prethodnih albuma.

Naredne sedmice bit će objavljen kompletan program 19. Jazz Festa. Do sada je saopćeno da će festival 3. novembra otvoriti trio pijaniste Tigrana Hamasyana, 7. novembra će nastupiti vokalista i još jedan dobitnik nagrade Grammy Kurt Elling dok će ansambl sarajevskog umjetnika Vlade Džihana – Edgar Tones & The Su’sis with Big Band, 8. novembra, zatvoriti ovogodišnju sarajevsku sedmicu jazza. Takozvane early bird ulaznice u prodaji će se naći uskoro.