Veliki uspjeh bh. glumice: Asja Zara Lagumdžija najbolja glumica festivala u Marakešu

Kultura 03. dec 202308:05 1 komentar
ASJA ZARA LAGUMDŽIJA

Nakon 9 dana žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara, Jessica Chastain, je objavio dobitnike ovogodišnjeg, 20. filmskog festivala u Marakešu nakon pregledanih 14 filmova u zvaničnom takmičarskom programu. Nagradu za Najbolju zensku ulogu je dobila naša Asja Zara Lagumdžija za ulogu u filmu “Ekskurzija” rediteljke Une Gunjak.

Pored Predsjednice Zirija Jessice Chastain članovi žirija su bili i osam svjetski priznatih filmskih umjetinka, glumca, glumica, rediteljki i reditelja (SAD, Australija, Francuske, Švedska, Velike Britanije, Iran, Egipat, Maroko) sa pet kontinenata.
Za najbolji film je proglašen “ The Mother of All Lies”, nagradu žirija su podijelili “Hounds” i “Buy Buy Tiberius”, najbolja rediteljka Ramata-Toualaye Sy za film “Banel & Adama” te za najbolju mušku ulogu Nehir Tuna za ulogu u filmu “Dormitory”.
Nagrađeni filmovi su ispred svojih zemalja kandidovani za Oskar.

Ovogodišnji festival je dodijelio posebne nagrade danskom glumcu Mads Mikkelsenu i marokanskom reditelju Faouzi Bensaidi. Među učesnicima festivala ove godine su bili svjetski poznati dobitnik Oskara,  američki reditelj Martin Scorsese i glumac Willem Dafoe.

Na festivalu je prikazano 75 filmova iz 36 zemalja koje je pratilo 518 novinara i snimatelja iz 163 akreditovana medija sa 6 kontinenata.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare