Zakazana deložacija O. Š. Silvije Strahimir Kranjčević

N1

Saga o prostorijama koje koristi sarajevska Osnovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" danas je dobila novi epilog u vidu obavijesti za deložaciji.

Naime, kako se navodi u obavijesti, deložacija uz asistenciju sudske policije bi se trebala desiti 16. augusta ove godine. U obavijesti Izvršnog odjeljenja službe sudskih izvršitelja Općinskog suda u Sarajevu se navodi da je tražioc izvršenja Savez izviđača FBiH i da se nije postupilo po ranijem nalogu nadležnog suda. 

O svemu se oglasio i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH

“Sindikat neće dozvoliti izbacivanje radnika i učenika na ulicu, a svima je poznato da mi imamo načina i mehanizme da zacrtane ciljeve i obećano ostvarimo. Dakle, već sutra ćemo sugerisati resornom ministarstvu i Vladi Kantona Sarajevo da, ukoliko nema drugog načina da se spriječe ucjene i dok se pravni spor na sudu ne okonča, potpiše Sporazum o zakupu sa Savezom izviđača FBiH i za školsku 2017/2018. godinu plati zakupninu u iznosu od 120.000 KM. Ukoliko se situacija ne riješi na prethodno navedeni način, pozitivan za članove Sindikata, iskoristit ćemo sve zakonom dozvoljene mjere sindikalne borbe, a nije isključeno da od 15.08.2017. godine na adresi Mehmed Paše Sokolovića 2 organiziramo stalni masovni protest podrške članovima Sindikata u JU OŠ ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ Sarajevo”, navodi se u saopštenju.

Ranije je, po ovlaštenju Vlade Kantona Sarajevo, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović potpisao je Sporazum sa Savezom izviđača Federacije Bosne i Hercegovine kojim je odložena deložacija učenika i osoblja OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” iz zgrade Doma izviđača.

“Sporazumom je riješen problem do kraja ove školske godine, a do tada će Skupština KS kao osnivač škole odlučivati o njenom statusu”, izjavio je tada ministar Kazazović ističući da po pravnosnažnoj presudi Općinskog suda u Sarajevu objekt ne pripada školi i da bi za njeno dalje funkcionisanje u prostoru Doma izviđača bilo neophodno plaćati kiriju.

Dodao je da će Ministarstvo u međuvremenu pripremiti sveobuhvatnu informaciju i poslati je na razmatranje Vladi i Skupštini.

Očekuje se potez Vlade KS i Skupštine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.