Zvijezde satire o starim nacionalnim pozdravima na Balkanu

Vijesti 31. dec 201708:58 > 09:01
N1

Specijalni novogodišnji Pressing donosi satiričnu analizu političkih gafova, društvenih apsurda i živopisnih likova sa javne scene.

Najveće provale godine na izmaku samo za vas kroz humor komentiraju zvijezde satirične scene regije: konceptualni umjetnik i stand up komičar Damir Nikšić, autor i voditelj popularne emisije “24 minuta” Zoran Kesić i urednik satirično-humorističkog šoua „News Bar prime time“ Borna Sor.

Između ostalog pogledajte kako su zvijezde satire komentarisale objašnjenje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o pozdravu “Za dom spremni”. Naime, u intervjuu za Vijesti.hr, Grabar – Kitarović je kazala da je to stari hrvatski pozdrav.

Moj stav o pozdravu “Za dom spremni” je jasan. To je stari hrvatski pozdrav“, kazala je tada Kolinda Grabar Kitarović.

To je pradavni hrvatski pozdrav. Cijeli tekst ide: Za dom spremni, očistiti Hrvatsku od svih etničkih i nacionalnih manjina. Nije to jedina prekrasna naša kulturna stvar, imamo mi i “Srbe na vrbe”“, kazao je Borna Sor, komičar iz Hrvatske.

Zoran Kesić je dodao:

Mislim da je lepo što predsjednica Hrvatske njeguje tradiciju za razliku od nekih njenih koleginica iz Evrope. Recimo gospođa Angela Merkel kao da se stidi tradicionalnog nemačkog pozdrava “Sieg Heil”. A što se tiče našđeg odgovora na “Za dom spremni”, mi odgovaramo sa “Sprem'te se, sprem'te”“.

Original je “Za dom spremni i umrijeti”. Ja sam čuo da na taj pozdrav ni Partizani nisu imali primjedbi“, kazao je Damir Nikšić.

Pressing sa Amirom Zukićem gledajte u nedjelju u 20 sati, samo na N1.