U St. Louisu i Australiji odata počast žrtvama genocida

Vijesti 12. jul 201515:30 > 15:35
Fena

Asocijacija preživjelih srebreničkog genocida St. Louis, zajedno s prijateljima i ostatkom bosanskohercegovačke zajednice, tokom protekle sedmice je u St. Luisu u Sjedinjenim Američkim Državama organizirala niz komemorativnih događaja, obilježavajući 20. godina od genocida u Srebrenici.

U okviru navedenih događaja, Internacionalni Institut St. Louis organizirao je panel diskusiju “Sjećanja na Srebrenicu: 20 godina nakon rata i genocida u BiH”.

Prisutnim se tom prilikom obratio autor knjige “Nakon Pada: Preživjeli Srebreničani u St. Louisu” Patrick McCarthy, koji je prvi put posjetio BiH 1994. godine.

U svom obraćanju McCarthy je istakao važnost razumijevanja okolnosti pod kojim je veliki broj Bosanaca i Hercegovaca došao u St. Louis, ističući važnost genocida u Srebrenici.

U historijskom muzeju Misurija održan je komemorativni program koji su organizirali pomenuti muzej i Asocijacija preživjelih srebreničkog genocida, uz podršku Rona Amira Kluthe, Amerikanca koji je zahvaljujući predanom radu i pomoći bh. zajednici u St. Luisu dobio nadimak Amir.

Tokom trosatnog programa nekoliko stotina posjetilaca imalo je priliku da pogleda postavku fotografija, svojevrsne naracije događaja koji su prethodili Srebreničkom genocidu.

Posebnu pažnju privukla je postavka mladih Srebreničana kojom su prikazani njihovi uspjesi. Danas su ti mladi ljudi uspješni članovi naše zajednice s diplomama prestižnih američkih univerziteta.

U drugom dijelu programa prisutni su imali priliku da poslušaju nekoliko svjedočenja preživjelih Srebreničana te da se informiraju o njihovom životu prije, tokom i nakon rata.

U okviru komemoracije u St. Louis Islamic Centru je proučena hatma za sve žrtve Srebreničkog genocida, nakon čega je uslijedilo cijelonoćno praćenje programa iz Potočara, a 11. jula održana je šetnja u znak sjećanja na srebrenički genocid.

Godišnjica genocida obilježena i u Australiji

Tokom komemoracije prisutnim se obratio i bivši kongresmen Russ Carnahana, jedan od osnivača kongresnog kluba za BiH, koji je između ostalog bio pokretačka snaga 2005. godine, kada je u Američkom kongresu izglasana rezolucija 199, kojom je prvi put ovo tijelo događaje u Srebrenici nazvalo genocidom, saopćeno je iz Asocijacije preživjelih srebreničkog genocida St. Louis.

Nizom manifestacija bošnjačka zajednica u Australiji obilježila je 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, o čemu su izvijestili i glavni australski mediji.

Ovogodišnje komemoracije prevazišle su sve dosadašnje, kako po osmišljenim sadržajima, tako i po zainteresiranosti mladih, koji su putem društvenih mreža izrazili svoje poštovanje prema žrtvama genodica u Pordrinju.