Dan doniranja organa: Donator može spasiti osam života

Vijesti 24. okt 201514:00 > 14:05
Fena

Svaki potencijalni donator organa može da spasi osam ljudskih života - kazala je danas u Sarajevu predsjednica Donorske mreže Kantona Sarajevo dr. Halima Resić tokom obilježavanja Evropskog dana doniranja organa.

Svi oni koji žele biti donatori organa, naglasila je dr. Resić, trebaju razgovarati o toj temi sa svojom porodicom, jer upravo oni donose konačnu odluku i daju saglasnost.

Od kada je aktivna Donorska mreža u KS-u, dodala je, kolektiva svijest građana o doniranju organa se poboljšava.

“U BiH od 2006. godine bilo je deset donatora organa, a poznato je da u 70 posto slučajeva porodica da suglasnost za doniranje organa ukoliko je upoznata o ovoj temi”, pojasnila je.

Dr. Resić kaže da su najveći broj osoba koje zahtijevaju transplantaciju upravo pacijenti koji su na dijalizi, odnosno oni koji trebaju bubreg, a koji godinama čekaju na transplantaciju.

Naglasila je da prema njihovom registru postoji više od 700 dijaliznih pacijenata kojima je transplantacija jako potrebna.

Kao pozitivan primjer u regionu, navela je Hrvatsku, gdje je lista čekanja smanjena na 100 pacijenata koji čekaju manje od godinu na transplantaciju.

“Svjedoci smo koliko gine mladi svijet i vrlo često u tim teškom trenucima, njihova porodica ne može da da svoju saglasnost, jer nisu ranije bili upoznati o doniranju organa”, pojasnila je.

Također je naglasila da se u BiH obavlja transplantacija bubrega, jetre i rožnice, a da je broj urađenih transplantacija u Sarajevu i Tuzli iznosi 250, a u Banjaluci 19.

“Treba nam bolja organizacija i svijest građana koji će nakon nesreće svog bližnjeg željeti da spase osam ljudskih života. Doniranje počinje vašom odlukom”, zaključila je.

Direktorica Centra za transplantacijsku medicinu FBiH dr. Lada Sarajlić kazala je da je Evropski dan doniranja organa uspostavilo Vijeće Evrope prije 18 godina s ciljem povećanje svijesti javnosti o značaju doniranja i transplantaciji organa.

“Podizanjem svijesti o ovoj temi, puno više građana ima pozitivan stav, što je potencijalna šansa za povećanje broja organa koji se doniraju. U svijetu danas oko 70.000 ljudi čeka na donaciju organa, a mnogi to i ne dožive”, naglasila je.

Također je istakla da je to polje medicine gdje život pacijenta zavisi od volje i želje drugoga, te da je iz tog razloga jako značajno govoriti o doniranu organa.

“Veća je šansa da će nam organ zatrebati, nego da će naš organ biti potreban drugom”, zaključila je.

Organizator obilježavanja Dana doniranja organa je Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji s Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH i Donorskom mrežom KS-a.