Dobri duh Mostara u 70-im godinama trči polumaraton i čisti grad

Vijesti 13. jun 202316:59 0 komentara
Bljesak

Džemal Kasumović, 70-godišnjak iz Mostara i u poznim godinama trči polumaraton. Aktivnim trčanjem bavi se već 50 godina, no i u sedamdesetim vrlo često koristi priliku da iz Mostara trči do susjednih mjesta u HNK. Osim po trčanju, poznat je kao dobrotvor i čovjek koji sam organizira ili se prvi odaziva akcijama čišćenja grada.

Maratonac i volonter Džemal Kasumović, jutro prije svega voli započeti trčanjem. To je priča nam njegova prva ljubav koju nikad nije zapostavljao. Uputiti se iz Mostara do Čitluka, Međugorja ili Konjica za njega ne predstavlja problem. Vrlo rado i bez razmišljanja odaziva se na sve pozive.

“Ja to jako volim, kad mi neko kaže ‘hajmo za Jablanicu’, ja samo kažem ‘sačekaj da se presvučem i idemo’. Mogu čak i bez velikih priprema istrčati, to sam i dokazao kad sam nakon godinu dana pauze istrčao polumaraton, mada je traljav rezultat. To je mentalni sklop, kad je čovjek ispravan u glavi on može puno”, kazao je.

Na blagdan Velike Gospe trčao je do Međugorja, a iz Mostara do Konjica dionicu dugu 74 km istrčao je za sedam sati. Želja i ljubav su kaže on glavni pokretači u svemu.

“Krenuo sam iz Mostara u jedan sat poslije ponoći, a stigao sam u 8 ujutro u Konjic. To je neki prosjek optimalni koji ultramaratonci drže, to je 10 km na sat, nije loše vrijeme mada ima i boljih rezultata od toga, ali i ovo se može smatrati dobrim rezultatom”, ističe Džemal.

Osim prema trčenju, veliku ljubav gaji i prema uređenju okoliša. S vizijom da uradi nešto lijepo za grad, Džemal se vrlo aktivno i samoinicijativno posvetio čišćenju i uređenju zapuštenih zelenih oaza. Sve to kaže radi sa zadovoljstvom kako bi grad bio ljepši i uređeniji.

“Sad sam krenuo u čišćene Trim staze, tu provodim po cijeli dan. I nekad po 14 do 16 sati radim u ljetnom periodu”, dodaje.

Brojne nagrade i priznanja govore o njegovom angažmanu i posvećenosti. Iako to sve radi volonterski i bez ikakve naknade, gradske vlasti prepoznale su njegov uloženi trud i doprinos te su mu u znak zahvanosti dodijelili stan na doživotno korištenje. Sve to Džemal je doživio vrlo emotivno, jer sa skromnim primanjima kupovinu stana sam sebi ne bi mogao priuštiti.

“Puno mi je srce bilo. Rekao sam u mene je srce maratonsko jer veliko je ko tanjir zato što imam sportsko srce i rekao sam da je puno, prepuno ne može sve da primi. Imam ja je zovem međunarodnu penziju od 382 KM, to se ja malo šalim, to je crni humor na račun mojih primanja, ali ja sam naučio u životu pruži se koliko ti je jorgan dug”, zaključuje.

Dobri duh Mostara kako ga mnogi zovu i u poznim godinama ulaže zadnje napore da njegov Mostar bude čišći i zdraviji, nadajući se da će se svijest građana o očuvanju okoliša promijeniti, jer uništavajući prirodu, građani poručuje Džemal ustvari uništavaju sami sebe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!