Dunović za N1: Kako neko ko krivotvori dokumente može biti ministar pravde

Vijesti 25. jan 202313:27 5 komentara
N1

Zastupnik DF-a Milan Dunović kazao je za N1 da se nisu stekli formalno-pravi uslovi za imenovanje Vijeća ministara BiH jer nisu sigurnosne provjere urađene do kraja.

Dunović tvrdi da ni Komisija za izbor imenovanja Vijeća ministara BiH nema te podatke, niti zastupnici.

“U skladu sa zakonom o pristupu tajnim informacijama predviđeno je članom 4 stavom 1 pod k, da svaka osoba koja ima pristup tajnom i vrlo tajnom podatku mora proći provjeru i dobiti dozvolu za pristup. Dakle, prije imenovanje nisu urađene provjere, očito to niko nije tražio do nadležnih organ, mislim da je OSA nadležna, da se za predsjedavajuću, dopredsjedavajuću, ministra sigurnosti i ministra odbrane traži ta dozvola. Očito da dozvola ne postoji, ukoliko dozvola postoji, tražio sam, da se predoči. Niko ni na Komisiji jučer nije govorio o toj dozvoli, govorilo se samo o sigurnosnim provjerama koje je uradila SIPA”, istaknuo je Dunović.

Mediji su jučer objavili da je kandidat za ministra pravde BiH Davor Bunoza koristio krivotvoreni dokument hrvatskih institucija da bi firma iz Srbije koju je zastupao dobila tender u BiH. Dunović je komentarisao i to, rekavši da je to očito parlamentarnoj većini prihvatljivo.

“Kandidat za ministra pravde je krivotvorio dokument radeći kao advokat za jednu građevinsku firmu iz Republike Srbije. To smo vidjeli iz medija. Potvrda o krivotvorenju dokumenata je došla direktno iz Hrvatske čiji je dokument krivotvoren, to je očito parlamentarnoj većini prihvatljivo. To je ta sigurnosna provjera, da neko ko krivotvori dokumente može biti ministar pravde”, kazao je Dunović, dodajući da je to u BiH postalo normalno.

Schmidt udaljio BiH od Evropske unije

Tineke Strike, EU parlamentarka danas je za N1 kazala da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt priprema nešto u vezi sa državnom imovinom, te da je to jako brine.

“Schmidt je 2. oktobra udaljio BiH od Evropske unije, više nego smo ikada daleko bili. To što imamo kandidatski status, to znači da možemo biti 20 godina tu. Ne možemo sa disktriminatornim zakonima ući u EU, sa kršenjem presuda Ustavnog suda i ne možemo sa nametanjem odluka visokog predstavnika koji ignoriše presude Evropskog suda za ljudska prava i presudu Ustavnog suda po apelaciji Komšića”, zaključio je Dunović.

U toku je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj treba biti usvojena Odluka o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare