Duraković: Paradiranje lica sa naoružanjem nije poruka nikakvog slavlja, nego sile

Vijesti 09. jan 202418:15 1 komentar
N1

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković danas je u razgovoru za N1 kazao da današnje obilježavanje neustavnog Dana RS predstavlja poruku da onima koji ne promovišu ovakve vrijednosti nema mjesta u ovom dijelu države BiH.

“Postoje strukture i vladajuće i opozicije koji imaju isto stanovište povodom 9. januara. Šta to znači za nas koji ne mislimo kao pozicija ili opozicija jeste da je taj dan bio udarac temelja na neki način u početku agresije na BiH i ono što će se dešavati poslije toga. Na kraju je sve to kulminiralo genocidom. Mi nikada nećemo odustati od istine koju promovišemo i zato smo se danas okupili u Memorijalnom centru”, kazao je Duraković.

Da izuzmemo činjenicu da je ovo ilegalan dan, riječ je i o religijskom prazniku koji je krsna slava. Toliko o onima koji zagovaraju neku multietničnost. Sve što rade ukazuje na to da Bošnjacima, Hrvatima i drugima koji ne osjećaju ovo što oni promovišu nema mjesta u ovom dijelu države BiH. Što je još žalosnije od svega, oni posjeduju mehanizme kojima mogu da nas isključe iz svih procesa. Ne vide nas oni koji su vlast u ovom entitetu, ali jako teško se suprostaviti ovakvim pojavama. Ono što možemo da radimo jeste da iznosimo svoju istinu i svoju priču i ne odustanemo od toga“, dodao je Duraković.

Prvo rukovodstvo RS je kasnije osuđeno za ratne zločine?

Ja bih se stidio da pripadam onoj političkoj inicijativi koju su proklamovali oni koji su nakon rata u BiH presuđeni za najviše ratne zločine. Toliko o tome koliko je to tada bilo legalno, a da ne kažem koliko boli nas koji smo preživjeli genocid u BiH. To paradiranje lica sa naoružanjem nije poruka nikakvog slavlja, nego poruka sile u ovom dijelu države gdje je srpski narod u većini“, ističe Duraković.

Duraković je također kazao da sve vezano za obilježavanje ovog praznike ukazuje na to da je ovo poruka da “ovdje nema mjesta za nas”.

Sve činjenice ovog događaja ukazuju na to da je ovo poruka svima nama da ovdje nema mjesta za nas, nego što je to slavljenje parada i salutiranje. Poruka je također da je ovo obilježavanje ustvari delegitimiziranje države BiH, procesa, odluka Visokog predstavnika, donošenje niza zakona koji su anti-ustavni i anti-evropski. Najviše za cilj ima da ruši državu BiH kako bi je prikazao nemogućom i pokazao da mi ovdje ne možemo živjeti zajedno, što nije istina“, kazao je Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare