Konaković uoči puta za Srbiju: Nekoliko spornih tačaka nije nemoguće riješiti

Vijesti 22. feb 202312:49 1 komentar
N1

U toku je treća redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj je, u jednom dijelu, prisustvovao i šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, potvrdivši da je bilo razgovora i o državnim granicama.

Konaković je danas prisustvovao sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine zbog nekoliko tačaka administrativne naravi, ali i zbog razgovora o konzulatu Srbije u Bijeljini, razgovora o diplomatsko-konzularnoj mreži, ali i zbog sporazuma BiH na granici sa Srbijom.

Vezano za zadnje pitanje, Konaković ističe: “Mislim da su se stvorile okolnosti da vrlo brzo ova pitanja otvorimo i sa Srbijom, ali i sa Hrvatskom. Od tamo donosimo pozitivan stav. Nekoliko spornih tačaka nije nemoguće riješiti. Očekujem isti pristup i u Srbiji”.

Konaković u Srbiju putuje sutra uveče, a sastanci sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić kao i ministrom vanjskih poslova ove zemlje Ivicom Dačićem uslijedit će u petak.

Konaković se u današnjem obraćanju kratko osvrnuo se i na različite interpretacije njegovog spomena izmjena izbornog zakona BiH prilikom jučerašnje posjete Hrvatskoj.

Ponovio je – spomenuta zajednička sjednica hrvatskih i bh. državnih institucija može se ticati otvorenih pitanja između država, poput odlaganja otpada na Trgovskoj gori. S druge strane, naglašeno je kako izmjene izbornog zakonodavstva ostaju unutrašnje pitanje BiH, te da niko od njegovih jučerašnjih sagovornika nije ni insistirao na tom pitanju.

Na upit medija govorio je i o državnom zakonu o gasu, ali i istočnoj interkonekciji za koju navodi da neće biti blokada. O daljnjim planovima na ovom polju, kao i o ostalim temama – više na videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare