Pooštrena su pravila: Šta možete unijeti, a šta iznijeti iz BiH u Hrvatsku?

Vijesti 13. nov 202319:58 3 komentara
N1

Pooštrena su pravila prelaska granice. Pojedine zemlje EU koje su dio Šengen zone ponovo su vratile unutrašnje granice. Između ostalih i Hrvatska. Pojačala je nadzor, uključujući i onaj sa BiH, zbog čega je promijenjena i količina unosa određenih proizvoda. Promjene ne osjete samo putnici, nego i bh.prevoznici. Protok roba je usporen. Utiče li to već na bh.ekonomiju?

Ako ste pripremili sendvič sa mesnim nareskom i uz to ponijeli jogurt, biće vam oduzeto na granici. Iz BiH u Hrvatsku proizvodi od mesa i mlijeka strogo su zabranjeni za unijeti. Pa čak i u sendviču. Za lijekove vam treba potvrda. Lični prtljag može biti težak maksimalno 600KM. Sav višak mora se prijaviti.

“Ne može se dakle unositi više od šteke cigareta, zatim kada je u pitanju žestoko alkoholno piće, odnosi se dakle na jednu litru, zatim tu su 3 litre vina, 16 litara piva”, rekao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Čitajte još: Bizarna priča o “najotrovnijem otoku na Zemlji”: Mjesto gdje rijetki smiju kročiti

Limiti su postavljeni i za voće i povrće do 5kg, hrana za dojenčad do dva, lijekovi za upotrebu do 7 dana, novca do 20.000 maraka gotovine… Pravila su pooštrena. No, znaju li to putnici.

Više u prilogu Žane Kezunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare