Otvoreni 53. Sarajevski dani poezije

Kultura 24. sep 201416:36 > 16:48
Anadolija

Tradicionalni 53. Sarajevski dani poezije danas su svečano otvoreni u prostorijama Bošnjačkog instituta.

Prvi dan ove manifestacije prigodno je otvoren sevdalinkom “Kad ja pođoh na Bentbašu” u izvedbi članica hora “BellArtissimo”.

“Kada je riječ o repertoaru Sarajevskih dana poezije, mi smo zadržali tradicionalne programe, a to su programi za djecu i mlade gdje pokušavamo da damo priliku mladim pjesnicima da promovišu svoju poeziju”, kazala je za Anadoliju Majda Kovač, sekretar Društva pisaca BiH, te dodala kako će u okviru dana poezije biti organizovano i predstavljanje poezije iz Slovenije.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

 Ovogodišnji program Sarajevskih dana poezije obuhvata i program poezije mladih pjesnika, razgovore i okrugli sto na kojima će učesnici razgovarati o nedaćama pjesnika.

“Postoji niz programa koje manifestacija ima stoga pozivamo sve sagrađane da nam se pridruže”, kazala je Kovač.

Na Sarajevskim danima poezije učešće će uzeti istaknutiji pjesnici iz Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, te najznačajniji književni stvaraoci iz Evrope i svijeta.

“Da su Sarajevski dani poezije najprestižnija kulturnih manifestacija u BiH ali i u Sarajevu”, smatra pjesnik i pisac Željko Ivanković koji za Anadoliju kaže kako je tužno da se ova manifestacija nekad dovodi u pitanje.

“Ona se nekad održava u proljeće, nekada u jesen. Dakle, nema stabilan format. A to je zbog toga što u našem društvu nije riješen status kulture”, kazao je Ivanković dodajući kako sve navedeno pokazuje težak položaj književnosti.

“Sa druge strane raduje što se ikako održava jer je ova manifestacija pronijela ime Sarajeva po cijelom svijetu kroz 53 godine. Ona se održavala u najtežim trenucima, čak i u ratu. Ljudi se moraju naviknuti na konzumiranje kulture bilo da se radi o poeziji, operi, pozorištu”, kazao je Ivanković.

Prema njegovim riječima, kulturni događaji poput ovog potrebni su kako bi kultura postala svakodnevna navika cjelokupnog društva.

Priznanje “Bosanski stećak” koje se svake godine tradicionalno dodjeljuje, bit će dodijeljeno na kraju književne manifestacije, a ovogodišnji dobitnici su Ciril Zlobec i posthumno Jaša Zlobec. Dodjela će biti upriličena u petak u Fojnici.

“Napravili smo presedan posthumnom dodjelom. Obojica su veliki prijatelji naše zemlje”, zaključila je Kovač.

U okviru današnjeg prvog dana poezije u 14 sati otvorena je izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola u Centru za kulturu, a u 19 sati u istom centru bit će održan program “Mlada bh. poezija”, dok će u Bošnjakom institutu u 20 svi posjetioci moći uživati u međunarodnoj pjesničkoj večeri.

Sarajevski dani poezije pokrenuti su 1962. godine kao međunarodna književna manifestacija koja ima cilj očuvanja i unapređenje književnoetičkih standarda pisane riječi.