Počela manifestacija "Selam, ya Resulallah" u Sarajevu

Kultura 11. dec 201520:15 > 20:24
Anadolija

Na platou ispred sarajevske Baščaršijske džamije večeras je zvanično otvorena ovogodišnja vjerska manifestacija "Selam, ja Resulallah 2015./16. - Dani o Allahovom poslaniku" u čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda a.s.

Manifestacija koju tradicionalno već 11. godinu organizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo trajat će do 8. januara 2016. godine te će kroz 29 dana punuditi 33 raznolika sadržaja na raznim lokacijama u Sarajevu kojima svi mogu pristupiti besplatno.

Cilj manifestacije je kroz mevlude, večeri ilahija, izložbe i predavanja promovisati univerzalne vrijednosti iz Poslanikovog života poput ljubavi, suživota, mira i poštovanja čovjeka.

Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović je okupljenim vjernicima i gostima kazao da je ova manifestacija izvrsna prilika da se promovišu univerzalne islamske vrijednosti, ali i da se skrene pažnja na život poslanika Muhammed a.s.

“Pozivam vas du prisustvujete u našim drugim programima u okviru manifestacije. Govoriti o poslaniku Muhammedu je uvijek lijepo i uvijek volimo slušati o životu poslanika Muhammed a.s. Mi vjerujemo da je Muhammed posljednji Allahov poslanik i da je preko Muhammeda a.s. objavio posljednju objavu Kur'an. Kur'an je uputa cijelom čovječanstvu, kao što je i sam Poslanik poslan cijelom čovječanstvu. On je milost svjetova”, kazao je efendija Dautović.

Organizatori manifestacije su pripremili bogat program, iz kojeg izdvajamo: Izložbu ‘Upoznaj Poslanika s.a.v.s.’, predavanja dr. Kenana Musića, dr. Ahmeda Adilovića, dr. Osmana Kozlića i dr. Fuada Sedića, Omladinsko druženje sa Sulejmanom Bugarijem, Večer sa akademikom Abdulahom Sidranom, te brojne druge korisne sadržaje.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

 Kroz 29 dana manifestacije bit će ponuđena čak 33 raznolika sadržaja na raznim lokacijama u Sarajevu kojima svi mogu pristupiti besplatno, a bit će završena koncertom ilahija i kasida u Domu mladih (KSC Skenderija) 8. januara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.