Američki general o posljednjem napadu na Iran: “Ovo je bila vrlo promišljena odluka”

Svijet 19. apr 202408:40 1 komentar
Maya Alleruzzo/Pool via REUTERS/File Photo

Izraelski napad na iranski Isfahan za CNN komentarisao je penzionisani general-major američke armije Mark MacCarly, bivši zamjenik načelnika Generalštaba za komandu obuke i doktrinu kopnene vojske. MacCarley ističe kako je neophodno da američki lideri što prije prikupe neophodne obavještajne podatke o posljednjim dešavanjima na terenu.

“Mislim da je najvažnija stvar za američke lidere da prikupe dovoljno obavještajnih podataka i informacija o tome šta se u suštini dogodilo na terenu. Dok sam vas slušao, rekao sam sebi, nije baš vrijeme da otkopčam kragnu i kažem da je cijela ova stvar gotova, jer postoji, barem u ovom trenutku, oklijevanje ili odluka Irana da ne izvede kontra napad. Ali nisam siguran da bismo odmah trebali doći do tog zaključka. Kao što svi znamo, ‘vladavina džungle’ u tom dijelu svijeta je ‘ako te udare, uzvraćaš udarac’. Sve je u odmazdi kako bi se pokazala sila i zadržao kredibilitet. Dakle, možda imamo prostora za disanje u ovom određenom trenutku. Možemo to iskoristiti. Ali svakako, iz izraelske perspektive, Izrael mora zadržati svoju budnost i možda će se ova stvar raspršiti. Ali sumnjam”, kazao je MacCarley.

Na novinarsko pitanje ako su ovi dronovi prodrli ovako duboko u iransku teritoriju, šta bi mu to govorilo o iranskoj protivraketnoj odbrani MacCarley kaže da to upućuje da iranski kapaciteti nisu onakvi kakvim ih predstavljaju.

“To mi samo sugeriše da Iranci nemaju najsavremeniju protivraketnu odbranu i sisteme protivvazdušne odbrane koje je Izrael, na mnogo načina, uveo uz našu (američku) pomoć. Dakle, ako se Iranci brane sa ograničenim baterijama S-300 iz Rusije, čini se da oni nisu bili efikasni u odnosu na ovaj, napad dronom. Pod pretpostavkom da jednostavno ne znamo dovoljno, ne znamo broj navodnih dronova koje je možda poslao Izrael. Kada te informacije postanu jasne, onda ćemo napraviti neku vrstu procjene štete u borbi i sposobnosti. I to će nam dati, a sigurno će dati Izraelcima, dublje razumijevanje efikasnosti ukupnog iranskog sistema protivvazdušne odbrane”, poručuje MacCarley.

MacCarley također smatra da je duboka penetracija u iranski teritorij izraelska poruka koja je dobro promišljena u izraleskom ratnom kabinetu i da praktično znači: “da možemo prodrijeti, nemojte ponovo pokušavati, ako probate ponovo slijedi haos”. Međunarodna zajednica u ovom trenutku očekuje prvu reakciju Washingtona na ovaj napad nakon što je Tel Aviv upozoren da ne ide s napadom na iranski teritorij.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare