Detalji ruskog napada na Odesu: Obustavljena trajektna veza između Rumunije i Ukrajine

Svijet 26. sep 202315:26 0 komentara
Ukraine's Operational Command 'South'/Handout via REUTERS

Rusija je napala crnomorski region Odese i oštetila skladište, spalila desetine kamiona i povrijedila dva vozača u vatrenim eksplozijama koje su dovele do obustave trajektne veze između Rumunije i Ukrajine, rekli su zvaničnici u utorak, a prenosi Reuters.

Video snimak snimljen sa rumunske strane rijeke Dunav pokazuje brze rafale ukrajinske protivavionske vatre kako se probijaju noćnim nebom praćene eksplozijama u blizini luke. Na fotografijama se vide izgorjeli ramovi kamiona.

Rumunska granična policija saopštila je da su trajekti usidreni na rumunskim obalama Dunava u Isaccei zbog napada na Ukrajinu. Saobraćaj je bio preusmjeren preko Galaća, rumunskog grada uzvodno na Dunavu.

Zračne snage Ukrajine saopštile su da su preko noći oborile 26 od 38 dronova koje je lansirala Rusija.

Ruske snage gađale su područje Izmaila u regiji Odesa, u kontinuiranoj kampanji usmjerenoj na sposobnost Ukrajine da izvozi žito. U napadima u ponedjeljak poginule su dvije osobe u skladištu žitarica u Odesi i teško je oštećen napušteni hotel u neboderu, rekli su zvaničnici.

Ruska artiljerija oštetila je kuće, školu, pijacu i fabriku za preradu hrane u južnom gradu Hersonu koji se nalazi u blizini ratnih linija fronta, rekli su zvaničnici.

U borbama u regionu Zaporožja na jugoistoku, ruska vojska bacila je pet vazdušnih bombi na Robotin, grad koji je Ukrajina zauzela u augustu u svojoj sporoj kontraofanzivi.

Novi video snimak Klishchiivka, na periferiji Bakhmuta, snimljen dronom za Associated Press, pokazuje kako je bitka pretvorila selo na istoku Ukrajine u hrpu ruševina nakon mjeseci žestokih borbi.

Na snimku snimljenom prije dva dana vidi se selo u ruševinama sa uništenim ruskim tenkovima i vojnim vozilima na glavnom putu. Jedva da je ostala netaknuta zgrada u selu koje je nekada bilo dom za skoro 400 ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad