Novom predsjedniku Argentine nadimak je ‘luđak’, a na skupovima je mahao motornom pilom: “Više od ideja brine njegovo stanje uma”

Svijet 20. nov 202313:51 0 komentara
AFP

Ekscentrični krajnje desni populist Javier Milei preuzet će predsjedništvo Argentine 10. decembra i naslijediti aktualnog peronista (lijevi centar) Alberta Fernandeza. Samoproglašeni anarhokapitalist libertarijanac Milei najavio je radikalni zaokret.

Prijatelji, ali i kritičari izabranog predsjednika Argentine Javiera Mileija, ultraliberalnog ekonomista, uspoređuju s njegovim kolegama – desničarskim populistima Donaldom Trumpom iz SAD-a i Jairom Bolsonarom iz Brazila.

Milei, po zanimanju profesor ekonomije i televizijska ličnost, bez iskustva u izvršnoj vlasti, sam je priznao da je veliki obožavatelj Trumpa. Njegova izrazito protuustavna politika i jest najsličnija upravo onoj Trumpa i Bolsonara te se može definirati kao najprizemniji desni populizam i ultrakonzervatizam, ocijenio je Financial Times.

Drugi, pak, političkog autsajdera “razbarušene kose” nazivaju kombinacijom Borisa Johnsona i lutke ubojice Chuckyja, piše Guardian.

Njegova konzultantica za imidž, koja je osmislila Mileijevu specifičnu frizuru, imala je na umu dva potpuno drugačija muškarca: Elvisa Presleyja i Wolverinea.

“Izgleda kao Wolverine. Ponaša se kao Wolverine. On je poput anti-heroja”, rekla je Lilia Lemoine, profesionalna kostimografkinja čije je umjetničko ime Lady Lemon, a koja je izabrana za kongresmenku.

“Wolverine je veoma odan i hrabar… On se može naljutiti i biti agresivan prema svojim neprijateljima, ali samo kada je napadnut. Nikada neće nekoga ubiti ili napasti bez razloga”, rekla je i dodala da Milei ima i svoju mekšu stranu: “On je zaista divan.”

Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

“El Loco”

Međutim, neautorizirana biografija Mileija prikazuje kao usamljenika koji je u djetinjstvu trpio roditeljsko zlostavljanje i vršnjačko maltretiranje tijekom 1980-ih te dobio nadimak El Loco – Luđak.

“Više od Mileijevih ideja, ono što me brine jest njegovo stanje uma i emocionalna stabilnost“, rekao je autor knjige Juan Luis González.

Ljubitelj muzike, Milei je bio pjevač tribute benda Rolling Stonesa pod nazivom “Everest”. Lady Lemon otkriva da Milei uživa u muzici Boba Marleyja i Verdija: “On voli operu. I pjeva pjesme iz opere. Nije baš dobar, ali nemojte nikome reći da sam to rekla.”

Mnogo uspješniji Milei je bio kao medijska ličnost. Stekao je slavu kao ekonomski stručnjak u argentinskim TV emisijama u kojima je govorio o bijedi inflacije, ali i radostima tantričkog seksa.

“Svaki čovjek ima svoju dinamiku. U mom konkretnom slučaju, ejakuliram svaka tri mjeseca”, hvalio se Milei jednom prilikom u programu.

Takve i slične šokantne izjave te njegova sklonost privlačenju pozornosti uz upotrebu brojnih psovki učinile su ga poznatim i pomogle mu da pokrene karijeru u politici prije nekoliko godina.

Ultraliberalni ekonomist izabran je u Кongres 2021. kao zastupnik svoje stranke Napredak slobode.

Bijes i očaj birača

Na predsjedničku funkciju stiže u situaciji kada je u Argentini, poznatoj po šokovima, prisutan veliki bijes birača zbog korupcije i lošeg upravljanja, a zemlja se nalazi u najgoroj ekonomskoj krizi u dva desetljeća.

”Glasanje predstavlja očajnički pokušaj da se dobije nešto novo, ma što god to bilo”, rekao je Benjamin Gedan, stručnjak za Argentinu iz Centra Wilson, koji vjeruje da će u Argentini biti dosta kajanja glasača ako Milei bude stvarno slijedio i mali dio svojih ideja.

A one uključuju legalizaciju prodaje ljudskih organa, dramatično smanjenje socijalnih davanja, umanjivanje značaja zločina argentinske diktature 1976.-1983. i presjecanje veza s dva najvažnija trgovinska partnera Argentine, Brazilom i Kinom.

Tijekom predizborne kampanje, Milei je obećao da će ukinuti argentinsku centralnu banku i dolarizirati ekonomiju, a na izbornim skupovima je mahao motornom pilom što je trebalo simbolizirati žestoke rezove za koje vjeruje da će pomoći stabilizaciji ekonomije i “istrijebiti” divlju inflaciju.

Mileijeva biografija sugerira da su neke od tih ideja možda u vezi s time da ima pet kloniranih pasa, pasmine mastiff, koji su nazvani po ekonomistima. “Visoki su oko dva metra, teški oko 100 kilograma… On ih naziva svojom četvoronožnom djecom“, rekla je Lady Lemon, smijući se tvrdnjama da lider Argentine dobiva političke savjete od svojih pasa.

Od motorne pile do mrtvih pasa

Služeći se taktikom šoka u privlačenju medijske pažnje, Milei je uoči izbora sam objavio popis 26 tvrdnji koje demantira, a među njima je i ona da spava s vlastitom sestrom, koja je privukla dosta pozornosti. No, većina stavki na popisu zapravo je utemeljena na njegovim prethodnim izjavama, podsjetio je Buenos Aires Herald.

Tvrdnja vezana za sestru proizlazi iz šala koje kruže društvenim mrežama o njegovom odnosu sa sestrom Karinom Milei, a pokrenute su nakon njegove izjave da će sestra imati ulogu jednaku onoj “prve dame”.

Što se tiče razgovora s psima, González je ustvrdio da Milei koristi jednu osobu – medija za komunikaciju sa svojim mrtvim psom, Conanom, engleskim mastifom kojeg je klonirao. Conanovi klonovi su i zasebna kontroverza – nedavno je navodni haker lažno tvrdio da prodaje Conanov DNK na internetu.

Kada ga je The Economist upitao o njegovu nekonvencionalnom psećem kabinetu, Milei to nije zanijekao. “Što kažu, da moji psi određuju moje strategije, da? Da su oni kao strateški odbor? Oni su najbolji strateški odbor na svijetu. Recite mi: kada je autsajder postigao ono što smo mi postigli u dvije godine? Ako je tako, oni su najbolji politički analitičari na svijetu.”; piše Time.

Iako demantira da podržava prodaju organa i djece, Milei je izjavio da je prvo “samo još jedno tržište”, dok prodaju djece nije izričito osudio u dva odvojena intervjua.

Milei također niječe da podržava slobodno nošenje vatrenog oružja iako je deregulacija tržišta vatrenog oružja dio njegove predizborne platforme. Tvrdi i da je laž da želi privatizirati zdravstvo i obrazovanje, iako platforma njegove stranke najavljuje ukidanje besplatnih državnih škola i zdravstva te zamjenu sustavom vaučera osmišljenim za subvencioniranje onoga tko ih treba.

Milei oduševljen Trumpom, Trumpa oduševio Milei

Mnogi stručnjaci vjeruju da će Milei ipak biti primoran na umjerenost nakon preuzimanja vlasti i da će se morati pomučiti kako bi proveo u djelo svoje kontroverznije prijedloge. Njegova stranka kontrolira samo 38 od 257 mjesta u Donjem domu Argentine i osam od 72 mjesta u Senatu.

On nakon proglašenja pobjede nije baš pokazao da planira odstupiti od svoje vizije “druge najveće ekonomije Južne Amerike”. “Promjene koje su potrebne ovoj zemlji su drastične”, izjavio je i najavio planove slične Trumpovima da Argentinu ponovo učini velikom.

”Cijeli svijet je gledao! Jako sam ponosan na tebe. Preokrenut ćeš svoju zemlju i doista učiniti Argentinu ponovno velikom!”, poručio mu je nakon pobjede Trump putem društvenih mreža, kojima se obojica obilato koriste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad