Uhapšen vlasnik Chogana, zaplijenjena imovina vrijedna 355 miliona dolara: Ovaj brend prodavali mnogi i u BiH

Svijet 12. jun 202411:07 1 komentar
Chogan / Ilustracija

Italijanska policija uhapsila je Michelangela Paradisa, vlasnika i osnivača kompanije "Chogan".

Hapšenje se desilo 30. maja u Italiji, a pored Paradisa, uhapšeni su i računovođa kompanije Pietro Luigi Scricco i Liborio Scelzo, javljaju italijanski mediji.

Oni su pritvoreni po nalogu tužilaštva u Traniju.

Tokom akcije hapšenja zaplijenjena im je imovina u vrijednosti od 355 miliona eura, uključujući nekretnine, tekuće račune i brojne luksuzne predmete.

Akcija je provedena zbog sumnje u formiranje kriminalnog udruženja, kao i zbog porezne prevare i pranja novca tokom više godina. Tužilaštvo optužuje osumnjičene da su godinama vještački povećavali troškove kompanije, što je rezultiralo ilegalnim smanjenjem poslovnog profita i samim tim manjim iznosima poreza na dohodak i PDV-a.

Kroz klasifikaciju kao “prodavači od vrata do vrata”, Chogan je imao koristi od povlaštenog oporezivanja po nižoj stopi prema italijanskom zakonu, što vlasti sada smatraju nezakonitom poreznom praksom.

Za glavnog organizatora složenog sistema porezne prevare, instaliranog od 2017. godine, smatra se računovođa Pietro Luigi Scricco, koji navodno nije djelovao na vlastitu inicijativu. Prema optužnici, stvorena je struktura sa značajnom organizacijom koja je sistematski provodila kriminalne aktivnosti na konstantan i homogen način, stoji u daljoj optužbi.

Prisluškivanja su navodno pružila jasne dokaze o postojanju dobro organizovanog i dokazanog kriminalnog djelovanja, navode vlasti.

Naime, ovaj brend su mnogi prodavali putem društvenih mreža i u BiH, ali i u zemljama regije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare