Ukrajinski general: Probili smo se kod ključnog naselja, sad slijedi još veći proboj

Svijet 23. sep 202311:06 0 komentara
Ukrajinski vojnici pucaju iz višecjevnog raketnog sistema Bureviy na položaj u oblasti Donjeck, Ukrajina, 29. novembra. Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda/Serhii Nuzhnenko, preuzeto sa Reutersa

Ukrajinski general koji vodi protuofenzivu duž južne crte bojišnice kaže da su se njegove snage probile kod ključnog naselja Verbove te predviđa još veći proboj.

“Na lijevom krilu, u blizini sela Verbove, imamo proboj i nastavljamo dalje napredovati”, rekao je general Oleksandr Tarnavski CNN-ovom dopisniku tijekom sinoćnjeg intervjua. No priznao je da su njegove trupe snage sporije nego što se očekivalo.

“Ne ide tako brzo kako se očekivalo, ne kao u filmovima o Drugom svjetskom ratu”, rekao je. “Glavno je ne izgubiti ovu inicijativu koju imamo. Moramo održati ono što imamo.”

Generalova tvrdnja posljednja je naznaka ukrajinskih dužnosnika da se napreduje na južnoj bojišnici u ratu s Rusijom. Ukrajinske snage tvrdile su posljednjih tjedana da su probile prvu liniju ruske obrane u regiji Zaporižja.

Probijena važna crta obrane kod Verbove

Dužnosnici koje je imenovala Rusija u okupiranom dijelu regije Zaporižje dali su drugačiju sliku borbi. CNN ne može provjeriti izvješća s bojišta niti jedne strane. Međutim, analiza dostupnih videozapisa iz otvorenih izvora sugerira da su neke ukrajinske jedinice prešle važnu crtu ruske obrane u blizini sela Verbove.

Dugoročni cilj Ukrajine je presjeći ruski “kopneni most”, koji povezuje teritorij koji drži na istoku s aneksiranim Krimom.

Početkom rujna ukrajinske snage rekle su da su zauzele selo Robotine i da prodiru istočno prema selu Novoprokopivka. Vojnici su rekli da očekuju bitke za kontrolu uzvisina južno i istočno od sela dok se približavaju sljedećem sloju ruske obrane. Verbove je nekoliko kilometara istočno od Robotynea.

Tokman – prva glavna meta na jugu

Međutim, Tarnavski je rekao za CNN kako vjeruje da bi veliki napredak protuofenzive bio kada bi Ukrajina uspjela osloboditi Tokmak, strateško središte ruskih snaga, koji je prva i glavna meta u njezinoj borbi na jugu.

CNN je ranije ovog tjedna izvijestio da su ukrajinske snage još uvijek 20-ak kilometara od Tokmaka, boreći se da probiju više slojeva ruske obrane. “Vjerujem da ćemo zabilježiti veliki napredak”, rekao je Tarnavsky. “Mislim da će se to dogoditi nakon Tokmaka. U ovom trenutku (Rusi) se tamo oslanjaju na dubinu svoje obrambene linije.”

Umjesto ‘Surovikinove linije’ – obrambene linije izgrađene po naredbi bivšeg generala Sergeja Surovikina, dok je bio zadužen za ruske snage u Ukrajini – Tarnavski kaže da su veći problemi “raskrižja, drvoredi i minska polja između drvoreda”.

“Tokmak je minimalni cilj, glavni cilj je doći do državne granice”

“Postoji male, ali opasne skupine neprijateljskih obrambenih snaga koje su trenutačno postavljene vrlo precizno i ​​kompetentno”, rekao je. “Ali akcije naših boraca prisiljavaju ih da se polako povuku kada se suoče s našim jurišnim odredima.”

General je priznao da za uspjeh protuofenzive ukrajinske snage trebaju barem doći do grada Tokmaka. “To je minimalni cilj”, rekao je. “Glavni cilj je doći do naših državnih granica.”

“Zima nas neće usporiti”

Unatoč priznanju da napredovanje ne ide “brzo kao što se očekivalo”, Tarnavski je rekao da zima neće usporiti protuofenzivu. Intenzivne kiše u jesen mogu učiniti tlo u Ukrajini vlažnim i otežati kretanje teškim vozilima poput tenkova, ali Tarnavski kaže da se ukrajinske snage kreću u malim skupinama, uglavnom pješice.

“Vrijeme može biti ozbiljna prepreka tijekom napredovanja, ali s obzirom na to kako napredujemo, uglavnom bez vozila, ne mislim da će vrijeme uvelike utjecati na protuofenzivu”, rekao je general u intervjuu CNN-u.

“U ovom trenutku ni neprijatelj ni mi ne koristimo velike formacije, satnije, bojne ili brigade. Koristimo jurišne odrede, grupe od 10 do 15 ljudi”, objasnio je. “Oni provode golemi posao koncentriranja neprijateljske vatre i korištenja svih sredstava koja imaju da prežive.”

“Rusi brzo uče jer nemaju drugog izbora, ali i mi mijenjamo taktiku”

Jedan od razloga sporog napredovanja, rekao je general, bila je činjenica da je Rusija uspjela naučiti neke lekcije iz drugih ukrajinskih ofenziva. “Rusi dosta brzo uče jer nemaju drugog izbora. Ako ne nauče, prije će biti poraženi”, objasnio je. “Ne bih rekao da se prilagođavaju našim akcijama, jer i mi mijenjamo taktiku.”

Rekao je da se Ukrajina također prilagođava korištenju zapadne opreme, kao i zapadne taktike.

Na pitanje o rastućem otporu na Zapadu kontinuiranoj isporuci oružja Ukrajini, posebno u SAD-u, gdje su neki izrazili sumnju u izglede Kijeva za uspjeh, Tarnavski je rekao da poštuje njihovo mišljenje.

“Neka to bude mišljenje skeptika. To nije natjecanje i nemamo izbora”, rekao je pa dodao: “Razumijem da je netko možda zamislio protuofenzivne operacije velikih razmjera. Ali vremena se mijenjaju, neprijateljske taktike se mijenjaju, oružje se mijenja.”

“Imamo jedan cilj – oslobađanje naših teritorija. Koliko god bilo teško, mi ćemo nastaviti raditi. I želim zahvaliti i skepticima, njihova kritika također utječe na uspjeh našeg zadatka”, rekao je. Zahvalio je zapadnim saveznicima Ukrajine na njihovoj kontinuiranoj potpori i obećao da će s velikom pažnjom postupati s tenkovima i oklopnim vozilima koje su isporučili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!