Centrotrans Eurolines kupio dodatna 22 autobusa

Vijesti 08. dec 201414:58 > 15:03
Centrotrans

Kompanija Centrotrans Eurolines je, u skladu s planom investicija za 2014. godinu, kupila 22 autobusa. Vrijednost ove investicije je 3,5 miliona KM, a autobusi su namijenjeni za prigradsko - gradski i međunarodni saobraćaj.

Centrotrans

Generalni direktor kompanije Centrotrans Eurolines Safudin Čengić kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da su radi unapređenja javnog, gradskog i linijskog prijevoza putnika nabavili četiri zglobna autobusa  “neoplan”, kapaciteta 150 putnika, s videonadzorom, dva vozila  “isuzu turqoise” kapaciteta 27 putnika, zatim vozila “isuzu” visokog kapaciteta 37 putnika, dva vozila  “man” kapaciteta 49 i 57 putnika, 11 vozila  “mercedes connecto” kapaciteta 66 putnika i autobus “neoplan” kapaciteta 63 putnika. 

Dodao je da su ovo izuzetno kvalitetni autobusi koji će značajno unaprijediti kvalitetu prijevoza putnika. Istakao je da je kupovina novih autobusa od interesa građana, kao i društveno-političkih institucija u Kantonu Sarajevo.

Također je naglasio da je kupovina finansirana isključivo sredstvima ove firme te da je moguće obnavljati vozni park iz svojih sredstava ukoliko se marljivo posluje i radi. 

Osim predstavljanja novih vozila, predsjednik Nadzornog odbora ove firme Muhamed Šaćiragić prezentovao je uslugu videonadzora u četiri novokupljenja zglobna autobusa, kazavši da je svrha videonadzora prvenstveno sigurnost putnika u autobusima, jer u posljednje vrijeme dolazi do povećanog broja incidenata u gradskom prijevozu. 

Također, putem aplikacije moguće je locirati ova vozila te ubrzati ili usporiti red vožnje, što je izuzetno važno zbog gužvi“, kazao je. 

Najavio je da je cilj ove firme da u narednom periodu u sva vozila javnog prijevoza uvedu nove tehnologije koje se sastoje od sistema za nadzor i upravljanje saobraćajem, sistema naplate karata i evidencije putnika. 

Izvršni direktor zajedničkih funkcija Edin Lončarić kazao je da je ova kompanija od 14. novembra počela s online prodajom autobuskih karata te je predstavio novu i moderniju web stranicu koja korisnicima usluga pruža nove pogodnosti kao što je interaktivna komunikacija, rezervacija i kupovina aviokarata, zakup autobusa ili pretraživač reda vožnji. 

Naglasio je da je još jedna od pogodnosti koje nudi ova usluga to  što će putnici imati priliku  koristiti i specijalni popust od pet posto namijenjen isključivo za online prodaju karata.