Jovanović o reviziji: Odrasle su zatrovane generacije

Vijesti 07. mar 201720:47 > 20:53
N1

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Srbije Čedomir Jovanović je u večerašnjem intervjuu za N1 govorio o aktuelnim predizbornim kampanjama u Srbiji i regionalnoj političkoj sceni.

Jovanović je kazao da će građani Srbije “platiti cijenu jer niko nije spreman voditi vrstu politike koja se mora voditi”.

Platićemo cijenu zbog činjenice da u Srbiji niko nije spreman voditi vrstu politike koja se mora voditi. Mi smo propustili 15 godina života za rješavanje spornih situacija koje će nam sutra eksplodirati u lice. Jedini smo 2003. pokušali riješiti problem Kosova, pogledajte šta se dešava sa Bosnom“, kazao je Jovanović.

Smatra da je problem u sistemu vrijednosti i politici koja se vodi.

Problem je sistem vrijednosti i politika koja se vodi. Kad se govori o Kosovu, Evropi i svemu ostalom nema puno razlike u onom što se govori. Jel mogla odavde otići poruka da postoji generacija političara koja je spreman preuzeti odgovornost od koje su svi bježali? Kako ćemo to sutra riješiti? Da li je ovo društvo spremno da vodi politiku u kojoj nema krvi i mesa? Danas se davimo u živom blatu na svakom koraku“, smatra Jovanović.

Ističe da vodi računa o ljudima koji žive u Srbiji, a koje je do sada “dva puta izgubio”.

Ja vodim računa o ljudima koji žive u ovoj zemlji i njih sam dva puta izgubio. Prvi put na protestima 1997. godine, drugi put 2002. Meni su ti ljudi potrebni čak i kada me ne razumiju“.

Jovanović se dotakao i današnje politike, kao i zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

80 posto Srbije je orijentisano prema desnici. Na desnici je sa svojim stavovima i Saša Radulović, kada predlaže amandmane na Zakon kojim se eliminiše novi član o genocidu i sankcionisanju ratnog zločina. Deset godina je prošlo od presude najrelevantnije međunarodne pravne institucije u kojoj se od tri tačke Srbija proglašava krivom za dvije. Nismo krivi za genocid, ali smo krivi jer ga nismo spriječili i što nismo sankcionisali one koji su odgovorni za takvo nešto. Jel’ to rekao neko osim mene u ovoj zemlji? Odrasle su zatrovane generacije. O tome sam razgovarao sa Lazarom, a onda mi je on rekao nešto krajnje iskreno: A kako to da objasnimo ljudima?“, poručio je Jovanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.