Posljednji intervju Kemala Montena: Tek trebam da živim

Vijesti 21. jan 201516:43 > 16:48
Croatia Records

Bosanskohercegovački kantautor Kemal Monteno preminuo je danas u bolnici u Zagrebu. Cijela regija je u šoku. Otišao je veliki čovjek.

Monteno je posljednji intervju dao za srbijanske Novosti. Tada je kazao da tek treba da živi i pričao je o predstojećim koncertima.

Bh. muzičaru je u novembru izvršena transplantacija bubrega. Brzo se oporavio spremao se za nastupe, no zbog temperature koju je dobio pred Novu godinu smješten je u bolnicu. Dijagnosticirana mu je urinarna infekcija, a Monteno je u razgovoru za Novosti na sve to kazao – “Proći će.”

Govorio je kako ga nije bilo strah ishoda operacije te da nakon transplantacije može normalno i rasterećeno živjeti i ponovo pjevati.

“Nisam operisao krajnike, pa da ne mogu da pjevam. Naravno da smijem da pjevam, neću umrijeti zbog toga, tek treba da živim! Mogu da pjevam koliko hoću, niko mi ne brani”, kazao je Monteno u intervjuu objavljenom 2. januara ove godine. Također, istakao je tada da mu nije teško pjevati te je najvaljivao nastupe u Srbiji i nove pjesme.

Monteno je tada pričao i o svojim sjećanjima na legendarnog Tomu Zdravkovića.

“Toma je bio čovjek iz mog filma. Kada smo se prvi put sreli u Veneciji, gdje sam bio sa Arsenom Dedićem, imao sam utisak kao da smo se zajedno rodili. Čim smo se ugledali, krenuli smo jedan prema drugom, zagrlili smo se i poljubili kako da se poznajemo cijeli život. Kad god sam pogledao Tomu, vidio sam sebe.”

Kolege, prijatelji i ljudi širom regije danas se opraštaju od bh. legende. Bio je veliki čovjek, heroj i dobričina koja ostaje da živi u pjesmama, poručuju.