Ministrica Bogunić objasnila nejasnoće oko jezika u KS: Ima četvrta opcija

Vijesti 15. jan 201913:25 > 15:13
N1

Zineta Bogunić, ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo na press konferenciji je izrazila žaljenje što pojedini učenici nisu dobili uvjerenja o uspjehu na koncu prvog polugodišta zbog problema sa jezikom koji se izučava.

Ona je kazala da nijedno dijete ne smije da bude tužno jer je neko namislio da napravi problem o jeziku.

“Problem je postao problem ove školske godine, dopisi su krenuli u maju prošle godine, dobijeni su odgovori iz naučnih institucija iz Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i Katedre za jezik na Filozofskom fakultetu Sarajevo”, kazala je.

“Ja sam svaku temu proučila, ne želim da jezik postane dnevno politička tema. Mora se vratiti u oblast struke. Ovo je predmet i pravne struke, u ovako složenoj zemlji i pravna i lingvistička struka moraju reći svoje”, kazala je.

Ona je istaknula da je Pedagoški zavod radio na ovome tokom ljeta prošle godine.

“Djeca imaju pravo da se izjašnjavaju za Bosanski, Srpki i Hrvatski jezik i književnost. Oko 92 posto se izjasnilo za jedan od ta tri jezika, osam posto se nije izjasnilo – odnosno njihovi roditelji. Iz instituta za jezik smo dobili uputu da svi učenici mogu da uče jezik jer sjede zajedno u klupama. Nastavnica može da se opredijeli za srpski, ali oni u razredu uče sva tri jezika. To su potpuno isti jezici sa različitim standardima i različito se zovu”, poručila je Bogunić.

Ona je pojasnila i četvrtu opciju koja će riješiti dileme preostalih osam posto učenika koji se nisu izjasnili za jedan od ponuđena jezika.

“Opredijelili smo se i za naziv bosanski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i hrvatski jezik i književnost. Ovaj naziv podrazumijeva učenje sva tri jezika uz postojanje planova i programa. Uopće nije bilo potrebe za dizanjem ovakve prašine”, poručila je Bogunić.

Ona je kazala da želi da sve opcije budu naučno utemeljene i na lingvističkoj i na pravnoj struci.

U anketi koja je bila ponuđena roditeljima nije bilo te četvrte opcije – a trebalo je biti, kazala je, dodavši da se ona zakonski tretira od 2004. godine, gdje se i pominje i član 7 koji se odnosi na Ostale i nacionalne manjine.

“Sva djeca će dobiti uvjerenje. Nema segregacije, dobit će uvjerenje na osnovu onoga kako se izjasne njihovi roditelji. To je ta četvrta opcija.”

Ona je pojasnila da opcija B/H/S ne postoji – te da kratica oduzima autonomnost svakom pojedinačnom jeziku, što je obrazloženje struke. Jedina validna četvrta opcija je puni naziv bosanski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i hrvatski jezik i književnost.

Što se tiče dugoročnog rješenja, Bogunić je kazala da će zamoliti struku da ga predloži.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.