Završen mirni protest radnika firme "Feroelektro"

Vijesti 07. apr 201512:53 > 12:55
Fena

Okončan je mirni protest radnika firme "Feroelektro" d.d. Sarajevo ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu nakon što je njihov predstavnik Senad Smajić, vršilac dužnosti direktora i predsjednik sindikata, razgovarao u Vladi s novoimenovanim ministrom trgovine Aleksandrom Remetićem.

Smajić je novinarima rekao da je za sutra zakazan sastanak kod Remetića kojem, osim predstavnika “Feroelektra” , treba da prisustvuju i uposlenici Ministarstva trgovine iz vremena kada je na čelu tog ministarstva bio Milorad Bahilj, ministar iz prethodnog saziva Vlade.

Novoimenovani ministar je poručio da neće stati ni na stranu svog prethodnika niti „Feroelektra“ već će postupiti isključivi po zakonu a zakon je na strani radnika, rekao je novinarima vršilac dužnosti direktora Smajić.

Osnovni uzrok nezadovoljstva radnika „Feroelektra“ jest to što firma “Stanić-Invest”, koja je nekada kupila „Feroelektro“, ne želi da izađe iz prostorija „Feroelektra“ iako je i sudski poništen privatizacijski ugovor sa “Stanić-Investom” jer on, po riječima radnika, nije poštovao privatizacijski ugovor.

Nakon poništenja tog ugovora, „Feroelektro“ je ponovno vraćen u državno vlasništvo pa radnici, kako ističu, traže da Federalna vlada preuzme i stvarno upravljačka prava, a da “Stanić- Invest” napusti firmu.

Radnici kažu da je ostanak “Stanić-Investa” u „Feroelektru“ i nakon poništenja privatizacijskog ugovora omogućio prethodni federalni ministar trgovine Milorad Bahilj protiv kojeg najavljuju i tužbu.