Zvizdić-Proskuryakova: Naš fokus je ekonomija

Vijesti 10. apr 201517:43 > 17:49
Fena

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa šeficom Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Tatianom Proskuryakovom o budućoj saradnji i projektima Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je fokus rada Vijeća ministara BiH ekonomija, prvenstveno poboljšanje poslovnog okruženja koje bi potaklo nove investicije i otvaranje radnih mjesta.  

Dodao je da će Vijeće ministara BiH u saradnji s vladama entiteta i međunarodnim partnerima pripremiti paket socio-ekonomskih reformi s ciljem poboljšanja konkurentnosti bh. ekonomije i životnog standarda građana BiH.  

Istaknuo je da upravo od Svjetske banke očekuje aktivnu pomoć i ekspertizu, posebno podršku vladama entiteta gdje će se i realizovati veći dio reformskih zahvata koji su u vezi s registracijom i radom poslovnih subjekata.  

Šefica Ureda Svjetske banke Proskuryakova je upoznala predsjedavajućeg Zvizdića s trenutnim aktivnostima Svjetske banke u BiH.  

Naglasila je da Svjetska banka upravo radi analizu stanja u BiH kao dio pripreme za izradu nove strategije pristupa Bosni i Hercegovini.  

Dodala je da je Bosna i Hercegovina zemlja potencijala koji se treba iskoristiti da bi se privukle nove investicije, otvarala radna mjesta i ljudi živjeli bolje.  

Istaknula da je Svjetska banka partner Bosne i Hercegovine koji je tu da pomogne svojom ekspertizom, kreditnim linijama i fondovima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.