Maksić: Mlad život je izgubljen, a liječen je profesionalno

Vijesti 26. maj 201509:19 > 09:29
N1

Unija sindikata radnika u zdravstvu ovog jutra u Banjaluci organizuje informativni skup povodom ponavljanja krivičnog postupka za utvrdjivanje krivične odgovornosti doktora medicine sa Klinike za torakalnu hirurgiju Univerzitetske bolnice kliničkog centra Banja Luka.

Na licu mjesta je Anđelka Marković, koja je detaljnije analizirala slučaj.

Dvojica ljekara sa klinčkog centra u Banjaluci optuženi su za nemar. Suđenje je krenulo ispočetka. Unija se okupila da da podršku kolegama, a ispred unije za N1 govorio je Milanko Maksić.

”Ne možete proglasiti nekoga krivim prije nego to bude dokazano. U Prijedoru se desio slučaj gdje je doktor proglašen krivim, bez dokaza, i napravljeno je sve tako bombastično da mu je ukaljan ugled. Želimo da sudije pravično presude. Od medija tražimo korektno informisanje. Nema štricanja i friziranja izjava. Molim medije ka prenesu ono što kažem. Jer ja predstavljam kolektiv, a ne sebe”.

Liječnici su optuženi da su nesavjesno liječili pacijenta: ”Otišao je mlad život, a uvjeren sam da su to radili dobro i profesionalno”, kazao je Maksić, dodavši da je i sam bio uključen u liječenje tog pacijenta.

”Nisam sudija i ne mogu reći. Ne griješi samo onaj koji ne radi”, riječi su Maksića.

Da li postoji neko u zdravstvu ko traži novac od pacijenata, pitala je Anđelka Marković svog sagovornika, na što je odgovorio: ”Ne znam. Ako ima, neka ga prijavi nadležnim. Ja znam da nisam nikome uzeo novac. Želim da  živim u mirnim životom, i radim svoj posao. Nikakav luksuz mi ne treba”, kazao je Maksić.

Za kraj, dodao je da je zakon o zdravstvu apsolutno potreban po hitnom postupku, jer prava doktora, medicinskih sestara i ostalih radnika moraju biti popravljena i zaštićena nego li je to slučaj sada.