Statistika: Zabilježen pad broja pasa lutalica u Sarajevu

Vijesti 21. okt 201511:00 > 11:04
Morgue File/Ilustracija

Otkako Fondacija Dogs Trust finansira kampanje masovne sterilizacije, broj pasa lutalica u gradu Sarajevu kontinuirano opada. Ukupan pad broja pasa na ulicama grada od 2013. godine iznosi 38 posto.

Ovaj je rezultat pokazalo istraživanje, tj. brojanje pasa lutalica provedeno korištenjem napredne metodologije razvijene u Velikoj Britaniji, a čiju je primjenu u Bosni i Hercegovini omogućila Fondacija Dogs Trust putem obuke lokalnih stručnjaka još 2012. godine.

Tokom prvog brojanja 2012. godine u gradu Sarajevu izbrojano je 11.168 pasa lutalica. Godinu kasnije, 2013, ovaj je broj porastao na 12.406. Podsjetimo se da 2012. nije provedena nijedna kampanja sterilizacije, zapravo prva kampanja masovne sterilizacije provedena je 2013. godine, te je povećanje broja uličnih pasa bilo očekivano. Međutim, naredne dvije godine, otkako Dogs Trust provodi masovnu sterilizaciju, ovaj broj je počeo značajno opadati. Naime, 2014. godine u gradskim općinama izbrojano je 9.804, a 2015. − 7.616 pasa lutalica. 

Paralelno s ovogodišnjim brojanjem pasa lutalica u gradu, Fondacija Dogs Trust je, koristeći se istom metodologijom, u junu ove godine prvi put provela brojanje pasa na području svih općina Kantona Sarajevo. Rezultat toga je poznat ukupan broj pasa lutalica na teritoriji Kantona Sarajevo i on iznosi 15.250, uključujući 7.616 pasa lutalica koji žive u samom gradu.

Ovo pokazuje da sterilizacija pasa efikasno, ekonomično, humano, i, što je jako važno, održivo smanjuje broj pasa lutalica na ulici. Ako uzmemo u obzir da svaka reproduktivno zrela ženka, dakle već od šest mjeseci starosti, na svijet donese u prosjeku 8 kučića godišnje, dolazimo do zaključka da su akcije sterilizacije spriječile pojavu vrlo velikog broja novih uličnih pasa u ove tri godine”, rekao je Anel Bećirović, Šef predstavništva Fondacije Dogs Trust u Bosni i Hercegovini.

On je naglasio da su ovim akcijama sigurnosni uvjeti na ulici poboljšani, ali i zdravstveni rizici za zajednicu značajno smanjeni, s obzirom na to da su svi sterilizirani psi i vakcinisani, očišćeni od crijevnih parazita i mikročipirani, tj. uvedeni u bazu podataka radi lakšeg daljeg praćenja. On je zaključio da se problem pasa lutalica može trajno riješiti sveobuhvatnom primjenom Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. 

Nakon tri godine prisustva u Bosni i Hercegovini, Fondacija može s ponosom istaći svoje značajne rezultate, ali želi naglasiti i da je njihov efekt mogao biti znatno veći da su i lokalni sudionici bili aktivniji, čemu se Fondacija nada u skoroj budućnosti. 

Kroz program sterilizacije, koju u potpunosti finansira Fondacija Dogs Trust, tokom posljednje tri godine prošlo je 14.798 pasa, uključujući 10.217 pasa lutalica i 3.808 vlasničkih pasa. Od 10.217 steriliziranih pasa lutalica, 6.267 su bile ženke. Osim ovoga, uz podršku Fondacije, 103 veterinarska stručnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine uspješno su prošli trening usavršavanja u najsavremenijim metodama hirurške sterilizacije i anestezije. Također, program edukacije za školsku djecu rezultirao je sa 2.070 provedenih radionica o temama sigurnosti u blizini pasa i odgovornog vlasništva, koje su obuhvatile više od 45.000 djece u Kantonu Sarajevo i Kantonu 10. 

Finansijska vrijednost direktne podrške Fondacije Dogs Trust, koja uključuje samo glavne programe, od 2012. godine do danas iznosi oko 6 miliona KM. “Ova sredstva nisu došla ni iz jednog lokalnog izvora”, rekao je Bećirović, i objasnio da predstavništvo direktno i u potpunosti finansira glavni ured Fondacije u Londonu, a da se Fondacija finansira isključivo donacijama građana Velike Britanije. “Cjelokupna naša podrška provodi se isključivo putem lokalnih partnera i u skladu s lokalnim zakonima, čime je Fondacija efektivno ‘upumpala’ ova značajna sredstva u lokalnu ekonomiju”, naglasio je Bećirović.