Usvojen Nacrt izvještaja o stanju ljudskih prava u BiH

Vijesti 08. nov 201414:15 > 14:19
Un.org

Radna grupa za Univerzalni periodični pregled Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija usvojila je Nacrt izvještaja o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

To je usvojeno nakon što je delegacija iz BiH, koju je predvodio zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Miladin Dragičević, u srijedu 5. novembra predstavila Izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH.

Iz Vlade RS-a je danas saopćeno da su RS predstavljali imenovani predstavnici kojima je, po prvi put omogućeno izdvojeno obraćanje pred Radnom grupom za Univerzalni periodični pregled Savjeta za ljudska prava UN.

Uime RS, prisutnima se obratio Mario Đuragić, šef Predstavništva RS u Briselu, koji je u svom uvodnom obraćanju istakao brojne aktivnosti koje su institucije RS provele u vezi sa prethodno upućenim preporukama te na polju unapređenja ljudskih prava uopšte.

“Također, izrazio je zabrinutost zbog propusta u poštovanju ljudskih prava i diskriminaciji koja je vidljiva u radu pravosudnih institucija nivoa BiH, a naročito kada su u pitanju neprocesuiranje ratnih zločina počinjenih protiv lica srpske nacionalnosti od strane Tužilaštva BiH, te retroaktivne primjene krivičnog zakona i nepostupanje po odluci Suda za ljudska prava u Strazburu od strane Suda BiH”, stoji u saopćenju iz entitetske vlade.

Sam Izvještaj, kao i prisutni predstavnici zemalja članica, pohvalili su postignuti napredak, dok su neke od zemalja, poput Švedske, Poljske, Rumunije, Crne Gore, Srbije, Švicarske i još nekih izložile svoje preporuke za poboljšanje poštovanja ljudskih prava u BiH.

“Pored toga, u tekstu Izvještaja, osim navođenja postignutih rezultata koje su iznijele zajedničke institucije, posebno su istaknute i aktivnosti provedene od strane institucija RS i FBiH, budući da su u BiH upravo entiteti oni koji nose najveći dio nadležnosti i provedbenih kapaciteta u oblastima ključnim za pitanja kojima se Izvještaj bavi”, navodi se u saopćenju.

U nastavku procesa pregleda stanja ljudskih prava, institucije iz BiH o predloženim preporukama moći će dodatno informisati Radnu grupu za Univerzalni periodični pregled Savjeta za ljudska prava UN, kroz Adendum Izvještaj koji će tokom narednih mjeseci biti predmet izrade i usaglašavanja sa nadležnim institucijama svih nivoa vlasti u BiH.

Usvajanje finalnog izvještaja planirano je za mart 2014. godine.

Univerzalni periodični pregled stanja ljudskih prava predstavlja mehanizam koji za cilj ima poboljšanje stanja ljudskih prava u svijetu i u okviru koga se vrši periodični pregled stanja ljudskih prava u 193 države članice Ujedinjenih nacija.

Prethodni pregled stanja ljudskih prava u BiH izvršen je u februaru 2010. godine.