Najuspješniji studenti dobili posao na PMF-u

Vijesti 12. nov 201413:36 > 13:36
Fena

Na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Sarajevu danas su svečano zaposleni najuspješniji studenti ovog fakulteta na mjesta asistenata u akademskoj 2014./2015. godini, kao i uspješni mladi doktori nauka na mjesto nastavnika.

Po riječima dekana PMF-a Rifata Škrijelja ovo je visokoškolska ustanova u Kantonu Sarajevo koja već dvije godine ima projekt kojim zapošljava svoje najbolje studente, i to zahvaljujući njihovom radu i trudu tokom studiranja, a ne rodbinskim vezama.

Kako je kazao, u protekle dvije godine, ovaj fakultet je zaposlio 26 asistenata i mladih nastavnika.

“Ovi ljudi su naši asistenti koji će na PMF-u graditi svoju karijeru, vjerujem uspješnu kao što su bili uspješni tokom studiranja. Naš cilj je bio da popunimo upražnjena mjesta i damo mladim ljudima šansu, da ne idu iz zemlje, već da ostanu ovdje i kada nas ne bude, te da obučavaju nove generacije”, rekao je Škrijelj.

Dva studenta s prosjekom ocjena 9,51 i 10,00 dobitnici su Zlatne značke i nagrade od 500 KM, dok je šest studenata nagrađeno Srebrnom značkom i jednokratnom nagradom od 300 KM.

“Naša trajna orijentacija je da u kriznim vremenima pokušamo sačuvati kadar”, naglasio je Škrijelj.

Kazao je da je ovakav primjer na PMF-u dobar primjer drugim dekanima da na fakultetima naprave nešto slično i zaposle svoje najbolje studente.

Dobitnik Zlatne značke magistar matematike s prosječnom ocjenom 9,81 Franjo Šarčević kazao je da mu je čast i zadovoljstvo raditi na svom matičnom fakultetu.

“Ovo je pozitivan primjer u današnjem vremenu kada je evidentan veliki broj nezaposlenih mladih, a tom se nezaposlenošću šalje slika da bi mladi trebali tražiti perspektivu i budućnost negdje vani. Ipak se isplati truditi, učiti i ostati tu, u Bosni i Hercegovini”, kazao je Šarčević.