Održana Skupština Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera

Vijesti 04. apr 201619:27 > 20:21
N1

U Sarajevu je u nedjelju održana 3. Redovna i 2. Izborna Skupština Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera svih profila FBiH na kojoj je podnesen izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2015 godinu, od strane predsjedništva Komore, te predstavljen program rada za 2016. godinu.

Na Izbornoj Skupštini na još jedan mandat u trajanju od 4 godine izabrani su Daniel Maestro za predsjednika Komore, Dinko Remić za podpredsjednika, Damir Mehmedbašić za generalnog sekretara Komore. Za predsjednika strukovnog odbora za sanitarno inžinjerstvo ponovo je izabran Mustafa Zijadić dok je za predsjednika strukovnog odbora za fizioterapiju izabran Damir Operhal. Od 2014. godine na poziciji predsjednika strukovnog odbora za medicinsko laboratorijsku dijagnostiku predsjedava Amina Omanović a Forto Elvedin presjedava strukovnim odborom za medicinsku radiologiju.

Prema rječima predsjednika Komore Daniela Maestra, Komora ima javnu ovlast da vodi registar članstva zdravstvenog kadra koji zastupa i za isti izdaje licence za samostalan rad. Komora radi na rješavanju statusa diplomiranih zdravstvenih inžinjera u FBiH, učestvuje u izradi normativa, te kao zakonski strateški partner učestvuje u kreiranju politika i propisa iz oblasti zdravstva. Iz Komore napominju da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine (“Službeni list” FBiH broj 46/10), u Komoru diplomiranih zdravstvenih inžinjera svih profila Federacije Bosne i Hercegovine obavezno se učlanjuju: diplomirani sanitarni inžinjeri, bachelori zdravlja i ekologije , diplomirani fizioterapeuti, bachelori fizikalne terapije, diplomirani inžinjeri medicinsko-laboratorijske dijagnostike, bachelori laboratorijske tehnologije, diplomirani inžinjeri medicinske radiologije, bachelori radioloških tehnologija, te da nema principa dobrovoljnosti.

Također pomenuti kadar je obavezan da nakon položenog stručnog ispita u Federalnom ministarstvu zdravstva, od Komore traži licencu – odobrenje za samostalan rad, saopćeno je iz Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera svih profila FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.