Prvi guverner, Peter Nicholl: Centralna banka BiH danas je sigurna, stabilna i velika institucija

Ekonomija 15. jul 202419:54 0 komentara
Peter Nicholl (Fena)

Centralna banka Bosne i Hercegovine danas je sigurna, stabilna i velika institucija i mislim da je poštovana u zemlji i inostranstvu, izjavio je danas Peter Nicholl, jedan od ključnih kreatora monetarnog sistema BiH i prvi guverner Centralne banke BiH (CBBiH) u periodu od 1997. do 2004. godine.

Nicholl je danas u Sarajevu održao predavanje u Centralnoj banci BiH, a u razgovoru za Fenu prisjetio se svojih iskustava i najvećih izazova u rukovođenju Centralnom bankom BiH tokom njenog osnivanja i prvih godina rada.

“Uvijek je bilo teže razgovarati s političarima nego građanima. Nezavisna Centralna banka BiH funkcioniše po principu valutnog odbora (currency board) i jedna od prednosti jeste da je ono što morate uraditi jasno definisano u zakonu. Tako da često nisam morao ni razgovarati sa političarima, pa i nisam”, naveo je Nicholl.

Najveći izazov sa kojim se suočio kada je stigao, kako je rekao, odnosio se na vrlo komplikovane finansijske aranžmane između tadašnje Narodne banke, zavoda za platni promet i Centralne banke u nastajanju. Uspjeli su riješiti te probleme, uspostavljeno je povjerenje, podrška i izazov je postao nova prilika.

Drugi problem koji je izdvojio Nicholl bio je u vezi dizajna prvih novčanica konvertibilne marke, a rješenje je pronađeno u modelu novčanica sa licima bh. književnika koje su nosile i njegov potpis. I danas, kako je rekao Nicholl, ti dizajni su gotovo isti, odnosno isti su likovi iz tog perioda i danas na novčanicama.

Njegov mandat obilježila su značajna dostignuća među kojima je uvođenje konvertibilne marke u opticaj koja je potisnula četiri valute koje su tada bile u upotrebi, te uspostava modernih platnih sistema.

Upitan čega se rado sjeti iz tog perioda, Nicholl je ispričao da su, otprilike u drugoj godini mandata njegova tri viceguvernera Ljubiša Vladušić, Dragan Kovačević i Kemal Kozarić, došli do njega i pozvali ga na obližnji teren da igraju fudbal, zajedno kao tim.

“Rekao sam im da sam pomalo star za to. Kada sam razgovarao sa svojom suprugom prenio sam joj da ovi ljudi sada idu da igraju na istom fudbalskom terenu u jednom timu i da su postali kolege. To je bio mali znak da sam ja formirao tim koji radi zajedno i to je bio momenat koji me je ispunio”, ispričao je Nicholl.

Jedan od aktuelnih projekata CBBiH tiče se uključivanja Bosne i Hercegovine u Jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA), u koji su uključene zemlje Zapadnog Balkana i za koji CBBiH ima podršku EU.

“Iako nisam upoznat sa detaljima, uvijek vjerujem da je to važan korak i mislim da ne bi trebao biti težak korak za BiH jer ste već uključeni u evropska plaćanja. Pretpostavljam da se radi o uvođenju evropskih standarda i da će to ići lakše”, dodao je Nicholl.

Nicholl je danas u penziji i kako kaže, piše za lokalni časopis na Novom Zelandu, kolumne i članke vezane za finansijske teme.

“Uz to radim nešto što sam trebao uraditi prije 20 godina. Pišem knjigu o svom iskustvu u BiH. Napisao sam oko 80 posto knjige i nadam se da ću je moći objaviti u BiH”, rekao je Nicholl za Fenu.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!