Miletić: Nešić nema ništa s boravkom Schmidta u BiH, miješa se u rad agencija

Vijesti 12. okt 202314:04 0 komentara
F.Z./N1

Zlatko Miletić, bivši direktor Federalne uprave policije, izjavio je da navodi Nenada Nešića o boravku Christiana Schmidta u BiH nisu iz domena ministra sigurnosti, nego operativna djelatnost policijskih agencija.

“Boravak visokog predstavnika se reguliše kroz diplomatsko-protokolarne odnose. Isključiva nadležnost boravka visokog predstavnika je Predsjedništva BiH i MVP-a BiH. A po pitanju njegove pratnje, njihovog kretanja, njihovog naoružanja, isključivo su nadležne policijske agencije i one imaju operativni karakter i s tim bilo ko sa bilo kog administrativnog nivoa nema nikakve veze”, ustvrdio je Miletić.

On je pojasnio kakva je bila praksa kada je bio na čelu FUP-a.

“Tada je FUP osiguravao objekat visokog predstavnika i rezidenciju. Ti službenci, u ovom slučaju službe SG-9, donesu spisak sa imenima lica, brojevima registriranog dugog i kratkog oružja, brojem municije. Na osnovu tih podataka FUP izdaje akt da se mogu kretati kroz BiH sa tim papirom”, riječi su Zlatka Miletića.

Na navode Nenada Nešića da bi pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, osim osiguranja objekta OHR-a i rezidencije visokog predstavnika, trebali biti prisutni na svim lokacijama na kojima boravi visoki predstavnik, a da to nije slučaj sa Schmidtom – Miletić je poručio da bi po procedurama takva praksa trebala biti, ali da je to pitanje za samu Direkciju.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić izjavio je kako je Schmidt u BiH nelegalno unio dugo cijevi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!