Plenković: Moj potez nije usmjeren da iskažem nepoštovanje instituciji Predsjedništva BiH, Komšića nismo primili u Hrvatskoj

Vijesti 23. jan 202412:56 2 komentara
F.Z. / N1

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i premijeri Nizozemske i Hrvatske, Mark Rutte i Andrej Plenković, došli su u službenu posjetu Sarajevu.

Danas je održan sastanak a članovima Predsjedništva BiH. No, Andrej Plenković je napravio diplomatski skandal ne došavši na dogovoreni sastanak kako bi izbjegao susret sa predsjedavajućim Željkom Komšićem.

Medijima se obratio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

“Vrijeme je da se donesu određeni zakoni kako bi dali Evropskoj komisiji, ali prije svega Ursuli von der Leyen razlog da u svom izvještaju stave preduslov da postignemo konsenzus o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. U protekle dvije godine desile su se tektonske promjene u politici proširenja. Naime, prije dvije godine da nas je neko pitao za Ukrajinu i da li će dobiti pozitivnu odluku o otvaranju pregovara, svi bismo rekli da to nije moguće. No, invazija Rusije na Ukrajinu je ubrzala te procese”, kazao je Plenković.

Potom je dodao:

“Moramo biti svjesni da je ovo šansa za BiH da ulovi korak. Hrvatska je najčvršći zagovaratelj prijatelj BiH kada je riječ o ubrazanju njenog članstva. To smo činili i u decembru. Svjesni smo da Nizozemska spada jednu od zemalja koje su “najstrožije” pri donošenju odluka kada je riječ o procesu proširenja. Ovdje u Sarajevu sada treba da steknu dojam o procesu predanosti za sticanje preduslova za otvaranje pregovora. Upravo je sada trenutak da se naprave iskoraci nizu ključnih poteza. Mislim da je šansa da komisija donese ključnu odluku”. 

No, kako kaže smatra da je poruka prihvaćena i na pravi način shvaćena.

“Na temelju onog što smo čuli moj dojam je da je poruka shvaćena i da je prihvaćena. Narednih nekoliko sedmica dobit ćemo sve argumente kako bi odluka u martu bila donesena. Ovo je zadnja godina rada Evropske komisije. Za nešto više od mjesec dana raspustiti će se Evropski parlament. Ako se propusti mart izgubit će se cijela odluka u pogledu donošenja pozitivnih odluka za BiH. Moja poruka i apel svim prijateljima i partnerima u BiH je da se ova mogućnost itekako iskoristi. Hrvatska će to činiti stalno i podržat će BiH u toj ključnoj odluci”, kazao je Andrej Plenković.

Osvrnuo se i na brojne reakcije na jutrošnji postupak da se ne sastane u Predsjedništvu BiH.

“Kolege su bile na sastanku u Briselu 14. decembra i znaju koja se država najviše zalagala za otvaranje pregovora sa BiH, i koje tu državu predstavljao. Kada je riječ da se jutros nisam priključio kolegama u Predsjedništvu BiH moram da kažem da moj potez nije usmjeren da iskažem nepoštovanje instituciji Predsjedništva BiH. Moj potez se odnosi na jedan problem koji se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Nije biran većinskom voljom hrvatskog naroda, nego glasovima drugih naroda. Mi kao Hrvatska vlada smo jako protiv toga, ne zato sto imamo nešto protiv Komšića, nego principijelno smatramo da je važno da se ravnopravnost očituje i u izbornom procesu. On je za vladu Hrvatske član Predsjedništva BiH koji predstavlja hrvatski narod ali bez legimiteta. Mi njega nismo primili u Hrvatskoj niti smo ga posjetili dok je na ovoj poziciji. Hrvatska je konzistentna, moja je politika takva. Došao sam ovdje da bih svim srcem pomagao BiH”, pojasnio je Plenković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare