"Helverova noć" oduševila publiku u Udinama i Kopru

Kultura 09. feb 201512:28 > 12:33
Kamerni teatar

Kultna predstava "Helverova noć" ostvarila je zapažen uspjeh u Italiji.

“Helverova noć”Kamernog teatra 55,  koju je prema tekstu poljskog pisca Jaroslawa Swierszcza, poznatijeg pod pseudonimom Ingmar Vilkvist, režirao Dino Mustafić, a u kojoj su sjajne uloge ostvarili Mirjana Karanović i Ermin Bravo, još jednom je opravdala naziv kultne predstave ovog teatra. Sedmog i osmog februara izvedena je pred prepunim dovoranama teatara u Udinama i Kopru, saopšteno je iz Kamernog teatra 55.

Sjajna izvedba predstave nagrađena je snažnim i dugotrajnim aplauzom, a o utisku i burnim emocijama koje je pobudila, svjedoče reakcije i komentari gledalaca koji su učestvovali u razgovoru organizovanom poslije predstave kao i osvrti i kritike objavljeni u italijanskim novinama.   

“Helverova noć” je u Udinama gostovala u okviru teatarske sezone Teatro Contatto koju organizuje CSS Teatro stabile di innovazione del FVG iz Udina, a u Kopar je pozvana u sklopu već tradicionalne saradnje Gledališča Koper i Kamernog teatra 55. Ansambl su pozdravile i članice bh. Udruženja Bedem, koje su, kao i uvijek do sada, zajedno sa domaćinom, nakon predstave. priredile druženje članova ansambla sa gledaocima.

Ovim gostovanjima “Helverova noć” nastavlja puniti dvorane teatara i dostojanstveno predstavljati Bosnu i Hercegovinu i Kamerni teatar 55 ne samo u BiH nego i u regiji i svijetu.