Prvi sajam umjetnosti u BiH Sara Art Fair od 21. do 25. maja

Kultura 08. maj 201515:16 > 15:19
Sara Art Fair

Sajam umjetnosti Sara Art Fair 2015 će se održati od 21. do 25. maja 2015. godine u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Sara Art Fair  je prvi sajam umjetnosti u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj kreiranje art marketa, po uzoru na svjetska dešavanja sličnog sadržaja, a koji će predstaviti izuzetno bogatstvo i značaj za lokalnu kulturnu politiku i privredu. Već samim tim je i jedan od najznačajnijih umjetničkih potencijala Grada Sarajeva i Države Bosne i Hercegovine.

Radovi umjetnika će biti izloženi na tri sprata izložbenog prostora Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, a njihova fluidna i prozračna postavka, zamišljena kao cjelina, ponudit će iskrenu i sveobuhvatnu sajamsku postavku.

Sara Art Fair je osmišljena radi buđenja uspavanog tržišta umjetninama u Bosni i Hercegovni, kao i regiona, te kao takva predstavlja kariku koja nedostaje u naporima kulturnih institucija i kulturnih radnika da poboljšaju uslove rada i života umjetnika, kao i ostalih uključenih subjekata u kulturni sektor, a zamišljena je kao mjesto susreta umjetnika, galerija i ljubitelja umjetnosti iz cijelog svijeta.

Sara Art Fair će imati i edukativni karakter u vidu predavanja o upravljanju u umjetnosti i kulturi, prodaji i prezentaciji, kao i program za mlade.

Sara Art Fair ima veliki privredni potencijal i nevjerovatan propratni efekt kulturne promocije naše zemlje. Ovaj projekat bi vremenom, u godinama pred nama, trebalo da omogući umjetnicima i umjetničkim galerijama te institucijama vezanim za likovnu umjetnost da se osamostale, okrećući današnju situaciju u suprotnom smjeru i postavljajući je na zdravu osnovu; država bi imala značajnu korist a tržiste umjetninama šansu da procvjeta jer je upravo sad trenutak za to. Strateški položaj Sarajeva i njegovo povezivanje najboljeg sa zapada i istoka kroz historiju su velika pogodnost za ovaj tip sajma, kao mjesto susreta galerista, kolekcionara i ostalih subjekata uključenih u tržište umjetninama.

Nosilac projekta je Udruženje Vizionarsko društvo Sarajevo.

Zainteresovani više informacija mogu dobiti na web stranici www.artsarajevo.com.