Preminuo Emir Čolaković, muzičar i osnivač grupe Valentino

Kultura 25. dec 201510:19 > 10:26
Facebook

Emir Čolaković, muzičar i radijski voditelj, preminuo je nakon duže bolesti u 54. godini života, a posljednje dane proveo je na liječenju u Kliničkom centru u Sarajevu.

Emirov brat, poznati bh. fotograf i filmski autor Erol Čolaković, povodom njegove smrti zapisao je:

Emir se nikada nije odvajao od muzike niti muzika od njega bilo da je bio njen aktivni protagonista kao basista grupe Valentino, bilo da je bio moj prvi muzički ilustrator i suradnik na filmovima. Zahvaljući njemu na dva festivala alternatinog filma MAFAF u Puli, u Sarajevo su sedamdesetih godina došle dvije značajne nagrade koje su nosile ime hrvatskog skladatelja Ivana Matetića – Ronjgova.

Iako je bio kronični srčani bolesnik i otac malog djeteta, rezolutno je odbio moju molbu da s početka rata i agresije napusti Sarajevo.

Zajedno sa Mimom Šahinpaćićem, kako na Radio Zidu tako i na Radiju 99, obnaša ulogu voditelja i muzičkog urednika i na taj način brani svoj grad i čini ga gradom i u vremenima zla!

Zajedno radimo na filmu “Video karta za Sarajevo” 1992-95 sa nadom da ćemo ga prikazati na 25-godišnjicu, želeći sačuvati vremensku distancu. Sada mi je drago da sam prije par godina u sklopu projekta “Moja prva ljubav” u punoj sali Pozorišta mladih bez najave napravio predpremjeru. Ostaće mi u sjećanju reakcija publike i gromoglasni aplauz koji su doživjeli Emir, Dalila i kćerka Lana… Njemu koji je uvijek bio skroman taj aplauz je bila najveća nagrada za ono što je činio i za što se osjećao dužnim.

Ostao je gotovo do samog kraja septembra 1995. da bi se svome Sarajevu vratio već poslije par mjeseci ostavljajući u Španiji svoje nove prijatelje i prijatelje Bosne i Hercegovine.

Svim slušaocima i medijskim poznavateljima ne samo muzike ostaće upamćen kao čovjek koji je dizao i razvijao svojim radom i talentom RSG radio. Iako već neko vrijeme u invalidskoj penziji, Emir nije prestajao raditi kako sa svojim čuvenim kvizom, tako i sa programima evrgrina u sarajevskoj Slogi…

Ostaju u sjećanju njegove bas dionice na pločama Valentina, aranžmani, no najviše njegov smireni osmijeh i otvorena vrata smim dobrim ljudima…

I za kraj ovog za mene najtežeg teksta, ostaje sjećanje na maskotu zamorca kojeg je jednog, jednako ovako maglovitog dana donio svojoj Lani. Iz milošte ga je prozvala “Đubre” a veliki hit Valentina “Đubre, volim te !” je po njemu dobio ime…

Datum ukopa Emira Čolakovića bit će naknadno objavljen.