Iran zaprijetio da će još jače odgovoriti na bilo koji novi izraelski napad

Svijet 15. apr 202421:53 0 komentara
REUTERS/Amir Cohen

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian zaprijetio je danas da će njegova zemlja dati još snažniji i opsežniji odgovor na bilo kakav izraelski vojni napad.

U telefonskom razgovoru s britanskim kolegom Davidom Cameronom, Amir-Abdollahian je rekao da Iran ne traži eskalaciju tenzija u regionu.

U saopćenju njegovog Ministarstva se navodi da je poručio da će odgovor Irana biti još brži, jači i opsežniji ako Izrael pribjegne još jednom vojnom napadu.

Iran je u subotu lansirao stotine dronova i projektila na Izrael kao odgovor na napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku u Siriji, u kojem je ubijeno najmanje 13 ljudi, uključujući sedam vojnih savjetnika.

U svom telefonskom razgovoru s Cameronom, drugom u manje od 24 sata, Amir-Abdollahian je rekao da su krize u zapadnoj Aziji ukorijenjene u destruktivnoj ulozi Izraela.

On je također izrazio zaprepaštenje zbog kontinuirane podrške Velike Britanije izraelskom ubijanju djece i nevinih ljudi u Gazi.

Amir-Abdollahian je rekao da bi Britanija trebala biti više zabrinuta zbog bacanja bombi na Gazu nego zbog iranskog odgovora Izraelu, za koji je rekao da je u okviru principa legitimne odbrane sadržanog u članu 51. Povelje Ujedinjenih nacija.

Cameron je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog eskalacije tenzija u regionu nakon iranskih uzvratnih udara, i dodao da Velika Britanija ulaže napore da dođe do prekida vatre i razmjene zarobljenika u Gazi.

Također je rekao da je Velika Britanija pozvala Izrael da ne odgovara na iransku vojnu akciju, jer London ne želi širenje rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!