Kineska vojska “u pripravnosti” zbog američkog vojnog broda u Južnom kineskom moru

Svijet 04. dec 202308:03 0 komentara
REUTERS

Kineska vojska objavila je u ponedjeljak da je američki vojni brod nezakonito ušao u teritorijalne vode otočja u Južnom kineskom moru, istaknuvši da je u "visokom stupnju pripravnosti".

“SAD je ozbiljno potkopao regionalni mir i stabilnost”, rekao je u priopćenju glasnogovornik kineskoj južnog vojnog područja, dodavši da Washington namjerno izaziva napetost u Južnom kineskom moru i narušava kineski suverenitet.

Američki vojni brod ušao je po navodima kineske vojske na područje otočja Spratly, približivši se atolu na koji pravo polažu Kina i Filipini.

Kineska narodna oslobodilačka vojska organizira mornaričke postrojbe koje će pratiti i promatrati američki brod, izvijestio je glasnogovornik, istaknuvši da je kineska vojska “u visokom stupnju pripavnosti, spremna odlučno braniti nacionalni suverenitet”.

Kina je u proteklim mjesecima već prosvjedovala protiv patroliranja američkih vojnih brodova u Južnom kineskom moru, a kineski brodovi nekoliko su se puta sudarili s filipinskim plovilima, napominje Reuters.

U nedjelju filipinska obalna straža poslala je u Južno kinesko more dva broda uz obrazloženje da je uočila “zabrinjavajuće” grupiranje kineskih vojnih brodova u blizini spornog arhipelaga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!