“Približavamo se nesreći u nuklearki Zaporožje”: Upozorenje Međunarodne agencije za atomsku energiju na Vijeću sigurnosti UN-a

Svijet 16. apr 202407:35 0 komentara
Reuters / ILUSTRACIJA

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi upozorio je sinoć da postoji velika opasnost od nuklearne nesreće u ukrajinskoj centrali u Zaporožju.

On je oštro osudio nedavne napade na tu elektranu i njenu okolinu.

Nuklearna centrala Zaporožje, koju je od marta 2022. okupirala Rusija, nalazi se na jugu Ukrajine, a pretrpjela je niz napada dronovima od 7. aprila, pri čemu se Moskva i Kijev međusobno optužuju za te napade.

„Ti nepromišljeni napadi“, prvi koji su direktno ciljali najveću evropsku elektranu od novembra 2022, „moraju odmah da prestanu“, rekao je Grossi tokom sastanka Vijeća sigurnosti UN posvećenog tom pitanju.

„Iako ovoga puta, srećom, nisu izazvali incident radijacije, ti napadi su u velikoj mjeri povećali taj rizik u elektrani Zaporožje, gdje je nuklearna sigurnost već ugrožena“, rekao je Grossi.

Grossi je rekao da napadi predstavljaju „opasan presedan, pošto su uspješno stigli do zaštitne strukture reaktora“.

„Opasno se približavamo nuklearnoj nesreći“, rekao je Grossi i dodao da svijet ne smije da se kocka po tom pitanju.

Prema njegovim riječima, čak i ako se ugase svi reaktori elektrane, „potencijalna opasnost od velike nuklearne nesreće ostaje veoma realna“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!