Kraljica Nur 11. jula u Potočarima

Vijesti 03. dec 201414:23 > 14:24
EPA

Obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" Srebrenica započet će u aprilu i trajat će sve do 11. jula naredne godine, kada će biti organizirana komemoracija i ukop srebreničkih žrtava ubijenih 1995. godine, potvrdio je za Anadoliju Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica.

Danas je u Srebrenici konstituisan Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a”, a za predsjednika je izabran načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković. 

“S obzirom na to da se radi o 20. godišnjici obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice, odlučili smo da pripreme za to počnemo mnogo ranije. Organizacioni odbor je ranije formiran kako bi definirao daljnje korake. Imat ćemo, ne samo centralni događaj 11. jula, kada se održava komemoracija i ukop, već će obilježavanje 20. godišnjice početi nekoliko mjeseci ranije, manifestacijama u aprilu”, naglasio je Duraković. 

Manifestacijama kojim će se iz Srebrenice u svijet slati poruke mira, navodi Duraković, želi se poručiti da se nikada i nikome ne smije više desiti ono što se desilo u Srebrenici 1995. godine – genocid. 

Projektima mira, kako smo ih nazvali, želimo tokom cijelog trajanja manifestacije odaslati poruke u svijet, ali i sjećati se žrtava genocida iz jula 1995. godine“, kazao je Duraković. 

On je istakao kako već sada ima najava da će na centralni događaj obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” u Srebrenicu 11. jula doći brojni državnici iz cijelog svijeta. 

Duraković je u razgovoru za AA otkrio kako se među visokim zvanicama u Srebrenici 11. jula 2015. godine očekuje jordanska kraljica Nur, dokazana humanitarka koja je mnogo pomogla i u izgradnji Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica, ali i srebreničkim udruženjima žrtava i porodica žrtava genocida. 

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica ukopano ukupno 6.241 žrtva ubijena u genocidu jula 1995. godine. Prva dženaza klanjana je 2003. godine. 

Nemamo sada informacije o tome koliki će broj žrtava biti ukopan na 20. godišnjicu, jer će se to znati mjesec do dva prije 11. jula. Ono što ja očekujem jeste da će to biti veliki broj stradalih Srebreničana“, naglasio je Duraković. 

Ove godine, naime, u Memorijalnom centru Potočari ukopano je 175 žrtava.