Zaključci sastanka roditelja OŠ Silvije Strahimir Kranjčević

Vijesti 17. nov 201611:48 > 11:52
N1

Roditelji učenika OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" organizovali su sastanak sa predstavnicima škole povodom najavljene deložacije učenika i osoblja ove škole u cilju zauzimanja javnog stava i dogovora oko daljnih aktivnosti.

Roditelji su i ovom prilikom poslali jasnu poruku da neće dopustiti raspuštanje škole “Silvije Strahimir Kranjčević” i da će bez obzira na sve pozvati na odgovornost sve nadležne aktere.

U nastavku pročitajte zaključke:

1. Kao službeno lice koje ima pravo pravnog zastupanja škole, direkorica OŠ Silvije Strahimir Kranjčević će uz stručnu pomoć pravnog savjetnika, sastaviti pravni prigovor na Rješenje Općinskog suda, kojim je školi naloženo iseljavanje iz prostorije na Mjetašu.

2. Roditelji koji žele da doprinesu finansiranju pravne podrške u procesu sastavljanja i ulaganja prigovora mogu to učiniti preko razrednih nastavnika ili u kontaktu sa svojim predstavnicima u Vijeću roditelja koji će ih uputiti u sve pojedinosti.

3. Traži se od Pravobranilaštva KS da se aktivno ukljući u pravne procese koji se odnose na školu i zaštiti kantonalnu javnu ustanovu i javnu imovinu.

4. Učenici i radnici škole, uz podršku roditelja i lokalne zajednice neće napustiti školu. OŠ Silvije Strahimir Kranjčević nastavlja da radi. Ukoliko se zakaže deložacija, roditelji će građanskim neposluhom stopirati izvršenje i obezbijediti daljni rad škole.

5. Vijeće roditelja se obavezuje da pod hitno zatraži da se u školi s osobljem i roditeljima sastanu: načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar obrazovanja Elvir Kazazović. Roditelji su istakli da žele razgovarati o trajnoj garanciji opstanka i neometanog rada škole.

6. Roditelji su izrazili namjeru da preko Vijeća roditelja Kantona Sarajevo kao pravnog zastupnika ili kroz zajedničku tužbu svih zainteresovanih pojedinaca, pokrenu tužbu protiv ministra obrazovanja Elvira Kazazovića zbog njegove odgovornosti u konstantnom ugrožavanju opstanka škole i nesavjesnog obavljanja posla čime je dopustio da se škola dovede pred deložaciju, a što predstavlja kršenje prevenstveno prava djeteta zagarantovanih domaćim propisima i međunarodnim pravom.

Prije agresije na BiH, prostore je koristilo UG Mladost, Univerzitetsko astronomsko društvo i kultni klub Koliba. Nakon završetka rata, godine registruje se UG Savez izviđača koji se upisiju kao vlasnici nekretnine bez adekvatne intervencije nadležnih institucija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.