Hronologija prijetnji likvidacijom Slobodanu Vaskoviću

Vijesti 28. nov 201618:47 > 19:25
N1

Novinar čiji blog mjesečno posjeti blizu milion osoba, Slobodan Vasković pobjegao je iz BiH zbog prijetnji da će biti dignut u zrak. Sa tajne lokacije optužuje vrh vlasti Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom da mu rade o glavi.

Tvrdi da ranije pokušaje ubojstva nije prijavio jer su oni koji ga ugrožavaju dio entieteskog MUP-a.

“10.09.2015. u Ugru, na putu Banjaluka – Sarajevo, preko Vlašića, NN osoba koja je vozila džip pokušala je da me zgura sa puta”.

“02.01.2016. obaviješten sam iz kredibilnih izvora, unutar režima, da odmah moram napustiti RS/BiH, jer sam ugrožen i realno prijeti opasnost da budem brutalno napadnut”.

“21.08.2016 obaviješten sam o spremnosti kriminalnih krugova iz Srbije, uvezanih sa vrhom vlasti RS, da napadnu i mene i članove porodice”.

“19.11.2016. obaviješten sam da je donesena odluka da budem likvidiran”.

“Namjera im je da te dignu u vazduh”, saopštili su prije devet dana Vaskoviću izvori iz beogradskih visokih političko bezbjednosnih krugova. To je i napisao jučer, osam dana nakon što je pobjegao iz BiH.

Prijetnje nije zvanično prijavio jer se iza njih kako je napisao na blogu krije Privatna udba unutar MUP-a RS i vrha entitetske vlasti.
Iz policije u kontinuitetu ponavljaju: ”Ako nema prijave nema ni istrage”.

“Ako se osjeća ugroženim mora da se obrati policiji. Mi ćemo onda vršiti istragu i pružiti mu zaštitu”, izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS. Lukač traži konkretne dokaze o ugroženosti. O slučaju Vasković razgovarao je i sa esnafskim udruženjem Klubom novinara Banjaluka.

“Mi smo jasno stavili do znanja da se istraže prijetnje. Lukač je objasnio svoju stranu priče. MUP je trebao po službenoj dužnosti da istraži o čemu se radi”, kaže Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banjaluka.

Istrage u slučaju Vasković nema jer nema ni prijave. Ipak postoje mišljenje da je MUP RS trebao da reaguje po službenoj dužnosti jer su prijetnje ili navodi o prijetnjama izrečeni u javnoj sferi. Tog stava je dugogodišnji novinar Amarildo Gutić. Smatra da su novinari kada je bezbjednost u pitanju prepušteni sami sebi..

Vasković godinama piše o kriminalnoj hobotnici u Republici Srpskoj. Godinama i obavještava javnost da mu prijeti, kako voli napisati – UDBA Dragana Lukača i Milorada Dodika. Mnoge je zato iznenadila i aprilska fotografija, gdje je u centru grada ispijao kafu sa Miloradom Dodikom. Milorad Dodik mu je tada u prisustvu premijerke Željke Cvijanović i ministra Petra Đokića rekao da mu je u nekoliko navrata “lično spasio glavu”.

Dodik je danas u Rusiji i nije kometarisao navode o eksplozivnim namjerama protiv najpoznatijeg blogera/istraživača u BIH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.