Dašak prošlosti na ulicama: Izložba oldtimera u Sarajevu

Vijesti 07. maj 201718:04 > 19:27
N1

U Sarajevu je danas završnom izložbom i proglašenjem najljepšeg izloženog automobila završen jubilarni XV Međunarodni susret oldtimer automobila i motora.

Josip Dobranić na susret je doputovao iz Hrvatske. Član je Oldtimer kluba Međimurje. Njegov Cadilac Eldorado iz 1976. godine oduševio je sve posjetioce, te je nagrađen kao najlijepši oldtimer po izboru publike, a nagradu su dobili i za najorginalniju posadu.

Imam ga već 4 godine, došao je iz Teksasa. Redovito ga održavamo, servisiramo. Prešao je 34.000 milja, troši do 30 litara. Udoban je, ima kompletnu elektronsku opremu, dakle standardna serija, od klime, stakla na struju, krov je na struju, ABS… Kompletna full oprema“, rekao nam je Josip Dobranić.

Ivan Dobušić pokazuje nam svog limenog ljubimca i objašnjava.

Ovo auto, 50-ta je godina. To je Opel Olympia. Ima ih još 18 komada u svijetu, jer je kabriolet“, kaže nam.

Pored vožnje i ispita spretnosti na Vilsonovom šetalištu, učesnici su se u svojim automobilima zaputili u Konjic, te posjetili Titov bunker. Zatim su se vratili u Sarajevo na današnju manifestaciju i dodjelu nagrada.

Vidite kakav je automobil, i svi automobili koji su ovdje bili, sve je to prekrasno… Ali, ljudi su me posebno dojmili. To je nešto što se ne može kupiti, kao automobil. Ta toplina i taj osjećaj, nešto je posebno“, istakao je Valentin Novak.

Da ljubav prema oldtimerima ne gaje samo muškarci, dokazala je i ponosna vlasnica Renault Caravelle iz 1966. godine. Kako kaže, to je tipično žensko auto, poznato po tome što ga je vozila i Brigitte Bardot.

Otkako sam se rodila, u mojoj familiji je uvijek bio neki oldtimer. Malo po malo, ljubav je definitivno prenosiva. Čovjek ne može biti ravnodušan kada vidi ovakve ljepotane na ulicama našeg grada“, istakla je Maja Žužulović.

Ovi susreti okupe zanimljive raritete na jednom mjestu. A posebno zanimljiv na ovogodišnjoj manifestaciji bio je Ford T, star čak 100 godina i među rijetkima u Evropi. No da li će građani imati prilike i narednih godina uživati i dašku prošlosti – upitno je.

Organizatori nam kažu da nisu sigurni da li će se manifestacija ponoviti i sljedeće godine, i to zbog manjka podrške naših institucija.

Kako su nas pomogle institucije u Sarajevu, teško da ćemo dogodine uopšte imati susrete, ako se nešto ne promijeni. Mada svi koji su bili, rekli su da se vidimo naredne godine, a ja ću reći daj Bože“, kazao je Nedim Husić, organizator i predsjednik Oldtimer kluba Sarajevo.

Vlasnici automobila priznaju da imaju zahtjevan hobi. Osim ljubavi prema starim automobilima, potrebno je i dosta ulaganja, i vremena i novca. Međutim, teško je procijeniti vrijednost izložbenih vozila, budući da vlasnici pravu cijenu ne otkrivaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.