FMERI organizovalo "Dan otvorenih vrata"

Vijesti 29. sep 201411:13 > 11:24
fmeri.gov.ba

U Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije drugi put ove godine održan je „Dan otvorenih vrata“, kao program neformalnog obrazovanja.

Ovaj program svjesnog i ciljanog učenja, te usavršavanja kroz praktičan rad, namijenjen je srednjoškolskim ustanovama koje rade i po bosanskom i po hrvatskom planu i programu na području Grada Mostara. 

Na „Danu otvorenih vrata“ sudjelovalo je 16 učenika iz devet srednjoškolskih ustanova: Koledža ujedinjenog svijeta, Druge gimnazija Mostar, Srednje prometne škole, Srednje strojarske škole „Fausta Vrančića“, Srednje elektrotehničke škole „Ruđera Boškovića“, Srednje elektrotehničke škole, Srednje građevinske škole, Srednje medicinske škole, Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole. 

Putem prezentacije su srednjoškolci mogli dobiti adekvatne informacije o zakonom propisanim nadležnostima Ministarstva, Zavoda za mjeriteljstvo i Federalne direkcije za namjensku industriju, te o drugim federalnim upravama i upravnim organizacijama, značaju Vlade Federacije i njenom budžetu, te o privrednim društvima u kojima ovlaštenja po osnovu učešća državnog kapitala vrši Ministarstvo, a samim tim i o Koncernu JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo. 

Srednjoškolci su posjetili HE Mostar koja je u značajnoj mjeri kontinuiranim radom pridonosila ukupno ostvarenoj proizvodnji električne energije proteklih godina.