Stojanović za N1 o zdravlju Mladića: Set moždanih udara..

Vijesti 07. nov 201715:22 > 15:27
N1

Ratko Mladić, koji u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu čeka izricanje prvostepene presude za genocid i zločine protiv čovječnosti, je u jako lošem zdravstvenom stanju. To je za N1 izjavio njegov branilac, Miodrag Stojanović, naglasivši da je Mladićevo loše zdravstveno stanje vidljivo golim okom.

Da, on rapidno ima pogoršanje zdravstvenog stanja koje se odražava prije svega na nemogućnost koncentracije, nemogućnost sjedenja, rasijanosti. Ja nisam ljekar da bih mogao da sudim, ali prema onim informacijama koje smo dobili od ljekara, očigedno je da se radi o jednom setu moždanih udara koji su doveli do pogoršanja njegovog zdravlja”, kazao je Stojanović.

Stojanović pojašnjava da je to osnovni razlog zašto odbrana insistira da se Mladiću pruži adekvatna ljekarska pomoć.

I sama činjenica da je haški tribunal konačno prihvatio da se omogući posjeta ljekara i to, da tako kažem na prečac, dajući termine, koji su, kako smo dobili juče odluku sekretarijata, takvi, da mogu i raniji termini ukoliko se ljekari organizuju. Meni sve ukazuje da i oni procijenjuju da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno”.

Odgovarajući na naše pitanje o kojim se terminima i datumima radi, brailac Ratka Mladića pojašnjava da te informacije još nisu za javnost, budući da se radi o tanoj posjeti ljekara iz Srbije Hagu.

Mislim da je na Sekretarijatu da objavi te termine. Ali su svi prije nego se donese presuda i prije nego sudsko vijeće donese odluku o tome da li će generala Mladića pustiti da ide u Srbiju na liječenje. Podsjećam da je naš zahtjev još aktuelan, da je tužilaštvo reklo da se protivi njegovom puštanju i da je sudsko vijeće tu koje treba svaki dan da donese odluku.”

Stojanović se osvrnuo i na stavove udruženja žrtava, da Srbija želi likvidirati Mladića, kako ne bi dočekao izricanje prvostepene presude.

”To je stvarno toliko daleko otišlo da ne zavređuje ni komentare. Da će neko otići u pritvorsku jedinicu i ubiti generala Mladića u interesu države Srbije, ja mislim da to ne vrijedi komentara.”

Govoreći o tome kakvu presudu očekuje za Mladića, Stojanović odgovara:

”To mi pitanje najčešće postavljaju, a ja sam branilac. Potpuno je prirodno da ja imam svoja očekivanja, jer sam subjektivan. Pokušavam prije svega to da objektiviziram, da se prije svega utvrdi istina. Istina o događajima koji su se desili i koji su obuhvaćeni optužnicom. Prije svega očekujem pravdu za Mladića. Sve argumente o kojima smo govorili mislim da neko mora da cijeni. Mislim da je došlo vrijeme da se to cijeni.

Svi koji se bavimo tim poslom smo se složili da osnovni zadatak Tribunala nije ostvaren. A to je, prema odluci Savjeta bezbjednosti o formiraju, individualiziranje krivične odgovornosti, kažnjavanje počinilaca koje mora da dovede do pomirenja među narodima. Jesmo li doveli do pomirenja? Odgovorite vi, neka svako sebi odgovori. Ne. Svaka presuda je bila kamen razdora. Stoga i mislim da Tribunal nije odgovorio svojoj funkciji.

Podsjetimo, prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću, bivšem komandatu Vojske Republike Srpske, optuženom za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti, biće izrečena 22. novembra.