Bosnić: U Gornjoj Maoči neki podržavaju ISIS, a neki ne

Vijesti 04. feb 201522:31 > 22:36
Reuters

Holandski novinar Marcel van der Steen prije nekoliko dana boravio je u Gornjoj Maoči, gdje je razgovarao sa ljudima o tome zbog čega su odlučili prihvatiti selefijski pristup islamu te fotografisao kuće na kojima je istaknuta zastava ISIS-a.

U tekstu, koji je Van der Steen objavio u holandskim medijima, navodi kako je primijetno da “umjereni” muslimani strahuju od širenja radikalnog islama i šerijatskog zakona, čak i u gradovima u BiH.

“U Sarajevu je prihvaćen liberalni islam. U ljetnim danima centrom bh. prijestolnice vidjet ćete muškarce i žene kako sjede u kafićima, piju kafu, pivo, rakiju i puše. Djevojke šetaju moderno obučene u visokim potpeticama i kratkim suknjama. Tek, tu i tamo, srest ćete neku pokrivenu ženu. U BiH skoro pola stanovništva su muslimani, ali ne idu svi u džamiju jer musliman je prvenstveno pitanje kulture i identiteta!, navodi holandski novinar.

No, u selu Gornja Maoča, nedaleko od Srebrenika, zabilježio je drugačiju situaciju.

“Muškarci imaju duge brade i obrijanu glavu. Žene nose nikabe i u potpunosti im je tijelo prekriveno. Trgovina i kafića nema, samo džamije. Sa nekoliko balkona vijore se zastave. U BiH danas ima šest sela u kojima vlada šerijatski zakon. Nastala su krajem 1995. godine, kada je dio arapskih muslimanskih boraca odlučio ostati u BiH, a ne vratiti se u domovinu. Nastanili su se u zabačenim selima koja su Srbi napustili.

VEZANA VIJEST

Edin Bosnić, jedan od selefija, u Gornjoj Maoči živi već sedam godina. Bio je jedan od prvih koji su došli tu živjeti, jer, kako je kazao, nije se osjećao sigurno u mjestima gdje ima mnogo alkohola i droge. Prema njegovim riječima, planinsko selo je mnogo bolje okruženje za djecu. Na pitanje o zastavama ISIS-a na komšijinoj kući, kazao je da ne može donositi zaključke. “Ja to ne podržavam, drugi da. Ja tu ne mogu ništa promijeniti”, kazao je Bosnić.

Nedžad, liberalni musliman koji živi u Srebreniku, je zabrinut zbog sve većeg utjecaja fundamentalista.

“Kad sam bio u Armiji sreo sam se s mudžahedinima koji su se borili na našoj strani protiv Srba. Rekli su nam kako se trebamo moliti, a kako ne. Oni sada žele kontrolisati naše živote. Njihov utjecaj raste. Nedavno su mi kasno navečer dolazili na vrata da bi dali DVD sa propovijedima i pozivima na džihad. U međuvremenu nekoliko mojih prijatelja je otišlo u Siriju”, ispričao je Nedžad.

Imam Jasmin Begunić sa srdžbom govori o selefijama u svom selu. Istakao je kako oni ne mole u istoj prostoriji te ispričao kako je njegov kolega nedavno napadnut jer je govorio protiv odlaska u džihad.

“Oni su vatra, ali mi smo voda”, kazao je Begunić, navodeći da se ne plaši radikalnih muslimana”, napisao je holandski novinar u svom tekstu.

Nakon holandskog novinara, u Maoči je danas boravio i fotograf Reutersa Dado Ruvić, međutim, kako saznajemo, mještani nisu bili raspoloženi za priču te su od njega zatražili da napusti selo.