Dodik o nagradi opštine Srebrenica: Ne mogu da ne poštujem

Vijesti 10. mar 201814:35 > 14:42
N1

Opština Srebrenica sutra će povodom Dana opštine dodjeliti nagrade i priznanja za 2017. godinu.

Među dobitnicima nagrade i to plakete sa zlatnim grbom Opštine Srebrenica je i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Zbog ove odluke, Bošnjaci će bojkotovati sutrašnju svečanost.

Sam Dodik danas je komentarisao odluku da se njemu dodjeli zlatna plaketa.

Ja poštujem činjenicu da su nadležni organi Opštine Srebrenica, lokalne zajednice, donijeli takvu odluku i ja ne mogu a da ne izrazim poštovanje prema tome, a poštovanje ću izraziti činjenicom da ću sutra biti na toj svečanosti“, rekao je Dodik.

On je kaže svjestan da ima onih kojima smeta ovakva odluka Komisije koja je odlučivala o dodijeli priznanja, ali da ne vidi ništa sporno u tome.

Bilo je i ranijih situacija tamo u kojima su se dešavale stvari, a niko nije pravio proteste ili nešto slično. Znate, imali ste situaciju da se vaša koleginica sa FTV prijavi danas, ode glasa u Srebrenicu, a sutra se vrati u Sarajevo ili Zukorlić koji glasa iz Srbije, a onda se postavi pitanje šta Dodik. E to radim isto da bih ohrabrio ove ljude ovdje“, dodaje predsjednik RS-a.

Dodik kaže da ova odluka nije usmjerena protiv Bošnjaka u Srebrenici, ali da moraju da znaju kako Srebrenica pripada svima koji tamo žive

Tamo postoji demokratska izabrana vlast koja odlučuje i ja poštujem te odluke. Dobro bi bilo da i oni počnu da poštuju te odluke. Nema više mogućnosti za stereotipe i laži koja je prethodna lokalna vlast predvođena Bošnjacima plasirala regionu i svijetu. Koliko ja razumijem i znam, Komisija koja je bila izabrana da odredi nosioce priznanja je bila multietnička, bilo je unutra i Srba i Bošnjaka. Ta Komisija jednoglasno je podržala i prijedlog što se tiče mene. Onda je neko prespavao noć iz Sarajeva pozvao i rekao, e znate ne može to. E ja kažem, e ne može da se tako reaguje, ima da se poštuju odluke lokalnih organa“, zaključuje Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.